На парада няма да присъстват още водещи европейски лидери, както и президентът на САЩ

Българският президент Росен Плевнелиев бойкотира парада в Москва, с който се отбелязва 70-годишнината от победата във Втората световна война.

Другите отсъстващи

С отказа си да присъства Плевнелиев се присъединява към редица други държавни лидери като американския президент Барак Обама, германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Дейвид Камерън, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а също и държавните глави на Полша и Словения. Всички те са отказали да посетят Москва на 9 май, пише руският в. "Московский комсомолец".

Руското издание се позовава на прессекретариата на българския държавен глава, откъдето потвърдили отказа.

Потвърдилите присъствие

Междувременно президентът на Сърбия Томислав Николич определи като "неприличен" натиска от представители на Европарламента, които не искат той да присъства на парада в Москва.

Общо 68 чуждестранни лидери са поканени на празненствата по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че положителните отговори са около 30.

"Получихме около 30 положителни отговора. Това на практика са всички наши партньори от Общността на независимите държави, Виетнам, Монголия, редица европейски страни, балкански държави - Сърбия, Черна гора, Македония, а също и Словакия, Гърция и Кипър", отбеляза първият дипломат.

Източник: "Московский комсомолец", OFFnews