Новите членове на Съвета за електронни медии влизат от квотата на Народното събрание

Народното събрание избра за членове на СЕМ София Владимирова, предложена от ГЕРБ, и Розита Михайлова - Еленова, предложена от БДЦ.

Първата събра 108 гласа "за", 11 "против" и 28 "въздържал се". За Еленова гласуваха 128, трима бяха против и трима се въздържаха. 

Битката на шестимата кандидати за двете вакантни места от парламентарната квота в СЕМ спечелиха София Владимирова и Розита Михайлова - Еленова.

Биографии

ГЕРБ предложиха София Владимирова за едно от местата, освободени от Ана Хаджиева и Георги Лозанов - членовете на СЕМ с изтекъл мандат от квотата на Народното събрание. Тя бе за кратко в регулатора по време на първия управленски мандат на ГЕРБ.

В кариерата си още Владимирова е била пиар на бившия министър на външните работи при ГЕРБ Румяна Желева. Преди да влезе в администрацията, тя е работила като екип "Гости" на "Шоуто на Иван и Андрей".

Виж още: Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ

Розита Михайлова-Еленова бе издигната от депутатите от БЦД. Тя е била пиар на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Била е още телевизионна водеща и пиар в транспортното министерство. 

Попълването на двете вакантни места дава възможност на президентската номинация Бетина Жотева най-после да встъпи в длъжност като член на СЕМ. Жотева беше излъчена за позицията още през май 2015 г., но поради процедурни изисквания в Закона за радиото и телевизията до този момент назначението й не беше възможно.

Останалите кандидати 

Останалите участници в надпреварата за номинацията на Народното събрание - доц. Иво Драганов, проф. Любомир Халачев, Кин Стоянов и Васил Чобанов, отпаднаха поради липса на подкрепа. 

Реформаторският блок беше заложил на доц. Иво Драганов. Той преподава в НАТФИЗ и НБУ, бил е член на предшественика на СЕМ - Национален съвет по радио и телевизия. Кандидатът на АБВ беше бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев, който води гражданския съвет на партията на Георги Първанов.

Виж още: Речта на омразата си проправя път в медиите

Номинацията на Васил Чобанов - дългогодишен журналист в БНР и Радио Свободна Европа, бивш шеф на програма "Хоризонт", беше на Методи Андреев от ГЕРБ и Явор Хайтов от БДЦ.

Слави Бинев от Патриотичния фронт пък беше заложил на Кин Стоянов - синът на Радой Ралин. Той е писател, сценарист на различни предавания, общественик.

Председателят и член на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка в началото на тази година, за да не участва в гласуването за регистрацията на телевизия "ПИК". Това се случи по време на заседанието на регулатора на 25 февруари.