Според президента Стоянов причина за неудовлетвореността на българското общество е, че е било натоварени със свръх очаквания за демокрацията и членството в ЕС

Не демокрацията ни е проблемът, а проблемът трябва да се търси в нас. Това заяви президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) при представянето на книгата си "Президентът Петър Стоянов: преговор на историята".

Съвършеният модел на демокрацията не съществува. След като държави като Франция, Германия, Франция и Холандия са обичайни дестинации за нашите деца, значи не демокрацията ни е виновна, а трябва сами да се заемем сами, посочи той.

По думите на президента (1997-2002 г.) че причина за неудовлетвореността на българското общество е, че е било натоварени със свръх очаквания за демокрацията и членството в ЕС. 

"Ние объркахме ЕС със Съветски съюз, мислейки си, че ЕС дава. А всъщност демокрацията е нищо повече от една рамка от възможности, от перспективи, които, за да се реализират, трябва страхотна мобилизация на творческите усилия на цялата нация", заяви Стоянов.

На всичко отгоре, връщайки се назад, започвам да си мисля, че не успяхме да се освободим от тази двойнственост, тази наша политическа , идеологическа, носталгична разкраченост между Правец и Брюксел, парализира сякаш националната ни енергия и сила, каза още той. 

Виж още: Колко е заплатата на президента

Книгата съдържа интервюта с него и статии, написани от него за български и чужди издания от 1995 г. досега. Тя беше представена от настоящия президент Росен Плевнелиев, който коментира, че е прочел книгата на един дъх и е научил и разбрал много. 

 prezidentat petar stoyanov pregovor na istoriyata

"Чувствам се горд да кажа, че вървя редом с президента Петър Стоянов, че го считам за близък до мен като ценности, като действия. Какъвто беше като президент, такъв е и като човек, такъв е и като гражданин", заяви Плевнелиев. 

"Историята трябва да се преговаря, защото много опасни са ненаучените уроци от историята. Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена издига нови стени на разделение, е един ненаучен урок от историята. Днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена. Президентът Петър Стоянов в големите неща винаги е бил за пример и е взимал единствено правилните държавнически решения за България. Така беше и с косовската криза, когато именно той, в онзи нелек момент от българската история, взе трудно решение и проправи пътя за България, за да може тя да изпълни своята стратегическа цел за членство в ЕС и НАТО", заяви още президентът Плевнелиев. 

Източник: "Дневник", OFFnews.bg