Ако ви е страх от фипронила и имате незаразени яйца - или подходящи плодове. Трябва само да се въоръжите с търпение

Замърсяването на кокошите яйца с фипронил, което засегна цяла Европа, у нас се отрази най-вече на сладоледа, донякъде и на майонезата.

Десетки тонове са били произведени със заразен жълтък на прах, внос от Германия - и макар експертите да подчертаха, че количествата от инсектицида в тези два хранителни продукта са пренебрежимо малко, не бяха прави в едно: през лятото сладолед се яде доста често.

Ако след скандала вече се колебаете дали да си купувате фабрично произведен сладолед, имате алтернатива - стига да ви се намират яйца от сигурен източник.

Предлагаме ви няколко рецепти за домашен сладолед от Kulinaria.bg, като започваме с най-трудната:

Домашен сладолед "Страчатела" с шоколадова глазура

Продукти: 200 г натурален шоколад, по 500 мл пълномаслени течна сметана и прясно мляко, 1 ванилия, по 100 г кристална захар и пудра захар, 3 яйца. За глазурата: 250 г млечен шоколад

Начин на приготвяне:

Разбиваме много добре яйцата с пудрата захар и ванилията. Прибавяме половината от прясното мляко към яйцата на тънка струйка, като непрекъснато разбиваме с миксер. Изсипваме яйчната смес в останалото прясно мляко и пак разбиваме.

Слагаме съда на слаб котлон да се вари за няколко минути, като разбъркваме непрекъснато, след това оставяме да изстине напълно.

Разбиваме течната сметана със захарта на пухкав сняг и внимателно я смесваме с яйчната смес, като отново разбиваме с миксер. Прехвърляме всичко в подходящ съд за замразяване и слагаме в камерата за три часа.

През интервал от време на три-четири пъти изваждаме сладоледа и го разбиваме с миксер. (По този начин се избягва образуването на кристали). При последното разбиване добавяме ситно натрошения черен шоколад и връщаме в камерата да се замрази докрай. 

Разтапяме шоколада за глазурата на водна баня. Поднасяме сладоледа силно замразен и полят с глазурата.

Домашен шоколадов сладолед с мента

Продукти: 500 мл сметана, 5 жълтъка, 150 г захар, 5 г пасирана мента, 100 г масло, 160 мл вода, 300 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Разтапяме шоколада и маслото на водна баня. Поставяме захарта и водата да се варят на слаб огън. Когато се получи гъст сироп, го оставяме леко да се охлади.

Разбиваме жълтиците с миксер, като постепенно добавяме от захарния сироп. Разбиваме и сметаната, а след това добавяме към нея разбитите жълтъци. После добавяме сметаната към шоколада и бъркаме, докато се получи хомогенна смес. Накрая добавяме пасираната мента и разбъркваме добре.

Замразяваме в машината за сладолед. Ако не разполагаме с такава, изсипваме сместа в подходяща кутия и я поставяме във фризера. След като е замръзнал наполовина, изваждаме сладоледа, отново го разбиваме с миксер, за да се получи хомогенна смес, и го връщаме във фризера. Повтаряме процедурата още веднъж и след това оставяме да замръзне напълно.

Когато това стане, изваждаме сладоледа от фризера и го поставяме в хладилника за около 30 минути. По желание сервираме с декорация от плодове и прясна мента.

Може да го приготвите и без мента - и става още по-лесно, както е показано във видеото:

Всъщност яйцата изобщо не са задължителни - стига да имате сезонни плодове. С тях може да си направите:

Домашен сладолед от праскови с бадеми

Продукти: 1 с.л. желатин, 100 г бадеми - белени и смлени, 320 мл подсладено кондензирано мляко, 400 г праскови - обелени и нарязани на малки кубчета, по 1 ч.ч. нектар от праскови и 1 ч.ч. цедено кисело мляко, 1,5 ч.л. ванилова захар

Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва в 30 мл студена вода. Млякото се слага да заври. Добавят се бадемите и се разбъркват за две минути. Отстранява се от огъня и се добавя желатинът. Разбърква се, докато се разтопи.

Смесват се прасковите, киселото мляко, ванилията и нектарът. Разбиват се за кратко с миксер, след което се добавя желатиновата смес.

Получената смес се поставя в машина за сладолед или се изсипва в купички. Поставя се във фризера. Сервира се с пресни плодове.

Домашен боровинков сладолед

Продукти: 1 с.л. захар  120 мл кокосово мляко, 220 г боровинки

Начин на приготвяне:

Измиваме добре боровинките и ги замразяваме в камерата за около 24 часа. 

В кухненски робот слагаме замразените боровинки заедно със захарта и кокосовото мляко и ги пасираме (с ножа), докато не се получи крем с консистенцията на сладолед. Слагаме го в подходяща купа да се замрази в камерата.

Домашен сладолед от ябълки

Продукти: 200 мл сладкарска сметана, 250 мл подсладено кондензирано прясно мляко, 8 ябълки - почистени и пасирани

Начин на приготвяне:

Разбиваме сметаната на твърд сняг, добавяме останалите продукти и разбиваме добре. Изливаме сместа в предварително замразена във фризера купа.

Разбиваме с миксер или пасатор на всеки час, общо 3-4 пъти. Изстудяваме добре и сервираме.

Източник: Kulinaria.bg