Сладкиши от соцвремената за носталгично настроените

Пет култови десерта по цени от 1969 г. предлага ваканционно селище Албена (Albena.bg) през юли и август в панорамния кафе-бар на 15-ия етаж на хотел "Добруджа".

Сладкишите са дело на главния майстор-сладкар Тодор Тодоров, а поводът - 45-годишнината на курортния комплекс.

Най-скъпо излиза парчето "Гаруш оригинал" - 2,80 лв. Разказват, че тортата с наситен шоколадов вкус е създадена у нас, след като известната в началото на XX век чешка сладкарница на столичния бул. "Дондуков", собственост на чеха Панах преминава в ръцете на унгарци. Името на единия от новите собственици било Гаруш и тъкмо за него се предполага, че е и автор на тортата.

В юбилейното меню са още: плодова мелба "Фриско" (1,86 лв.), шоколадов плезир (1,53 лв.), кралска целувка с крем от тахан халва (1,85 лв.), баварски крем оригинал (2,26 лв.), приготвен по класическата рецепта - с ром, бадеми и стафиди, гарниран със сметана и орехови ядки.

Виж още: Друга рецепта за плодова мелба в Kulinaria.bg

С началото на първия изцяло летен месец в Албена обръщат гръб на водното бедствие от началото на сезона и започват празненства, концерти и специални събития, които продължават до края на август.

Още на 5 юли, събота, на открита сцена до хотел "Добруджа" излизат Б.Т.Р. с Джон Лоутън, а по-рано същия ден, от 17 ч., в хотел "Фламинго гранд" се открива изложба на музикалната колекция, събирана от кмета на Каварна Цонко Цонев от рокзвездите, гостували в региона.

Сред експонатите са китарата с автографите на "Менъуор" от 2007 г., баскитарата, с която Глен Хюз свири през 2009 г. в Каварна, едно от 50-те златни копия от албума на "Дийп пърпъл" Burn.