От Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол потвърдиха, че "Булгартабак" има проблеми с износа заради обвинения в контрабанда

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който обяви преди време, че купува фалиралия завод за торове "Химко" във Враца, сега се отказва от приключване на сделката. Както и в случая с прекратяването на производството си за Близкия Изток от страна на "Булгартабак, така и в този случай като причина е посочена медийната атака срещу Пеевски. 

Ето пълния текст на съобщението на Делян Пеевски:

"През месец януари 2016г. дружеството „НСН Инвестмънт" ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко" - Враца. Намерението ми бе, дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца.

Същевременно, необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на "Химко" - Враца.

Считам за недопустимо, в държава членка на Европейския съюз, чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнеса, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си - аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като "свързан с Пеевски".

Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на "Химко" - Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най - бедните в страната."

Междувременно членът на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол - Руси Статков, потвърди пред БНР, че "Булгартабак" има проблеми с износа заради обвинения в контрабанда. 

Според публикации на турски медии Делян Пеевски може да се окаже в основата на контрабандата на български цигари в Турция. Според други информации депутатът държи чрез офшорни фирми над 80% от собствеността на дружеството.

Статков съобщи още, че по договора за продажба на "Булгартабак" Агенцията има правомощия все още да не се променя предметът на дейност и седалището на дружеството. "Ако се налага, ще направим допълнителни проверки, но в рамките на онова, което имаме по договор сега да контролираме, ние нямаме правомощия да излезем извън договора", каза той.

"Дружеството може да освобождава работници дотолкова, доколкото договорът им позволява", обясни Статков по повод на уволненията в цигарената фабрика на "Булгартабак" в София.

Представители на дружеството са потвърдили пред БНР за предстоящото масово уволнение на служители в столичната фабрика, но без повече детайли и желание за коментар.

Източник: БНР