Депутатът от ДПС продължава да се отказва от ключови сделки, обвинявайки медии в атаки срещу него

Въпреки разрешението на Комисията за защита на конкуренцията от септември 2015 г. за придобиване на телевизия Канал 3 от страна на "Нова Българска Медийна Група Холдинг" ЕАД, Делян Пеевски се отказва от приключване на сделката.

Това обяви самият той в съобщение до мендиите: 

С настоящото заявявам, че въпреки това разрешение и предвид категорично изразената ми вече позиция да преустановя занапред всяко мое участие в български бизнес проекти, "Нова Българска Медийна Група Холдинг" АД се отказва от приключване на сделката по придобиване на телевизия Канал 3.

Във връзка с продължаващите спекулации, тиражирани както от конкурентни издания, така и от мои политически опоненти, за „медиите на Пеевски“ и за наличието на концентрация на медийния пазар, за пореден път ясно посочвам, че в състава на холдинга „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ АД влизат дружества, издаващи само и единствено вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика Днес", "Меридиан мач", като холдингът притежава участие и в регионалния вестник "Борба".

Виж още: Пеевски се отказа от "Химко" и от бизнеса в България

Пазарният им дял на българския вестникарски пазар по никакъв начин не може да се определи като "концентрация", доколкото има над 250 издавани вестника на територията на страната, а спрямо общия медиен пазар, включващ и електронните медии (телевизии, радиа и интернет сайтове), делът на горепосочените вестници е несъществен.

Наясно съм, че тиражирането на тези спекулации обслужва единствено авторите им и цели да злепостави всяка, различна от тяхната, политическа или обществена позиция. Подобно поведение нарушава правото на всеки да изразява свободно своето мнение.

Заявявам, че нямам никакво участие, пряко или косвено, нито упражнявам – лично или чрез свързани с мен лица, каквото и да било влияние върху други печатни или електронни медии, поради което всякакви внушения в тази връзка са абсолютно неверни.

Виж още: "Шпигел": Българският политик Пеевски - айсбергът на корупцията

Моята собственост, както в медиите, така и в други фирми, е публично известна. Време е да се приключи със спекулациите и с унищожаването на български фирми, само въз основа на неверни твърдения за свързаност с мен. В това няма нищо градивно – омразата само руши и не носи полза на никого", заявява депутатът в съобщението.