Лица от чужбина подготвяли мокра поръчка за депутата от ДПС, която да бъде изпълнена от българин

Комисията, решаваща за предоставяне на охрана от НСО на застрашени лица, е решила да назначи охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи на извънреден брифинг главният секретар на МВР Георги Костов.

По думите на Костов комисията няма практика публично да оповестява своите решения, като за този път се прави изключение и се обявяват публично мотивите за решението.

В петък е постъпила информация от разследващите опита за убийство на бизнесмена Алексей Петров.

"При провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значителна информация, касаеща подготвян опит за убийство на депутата Делян Пеевски", обясни главният секретар. 

Лица от чужбина готвят мокра поръчка

Става дума за лица от чужбина, които са искали да възложат мократа поръчка на българин. През уикенда хора от НСО са провели срещи със застрашеното лице, като първоначално охраната е била отказана, но днес той е приел фактите и охрана вече му е назначена, каза Георги Костов. 

Според него, източникът на информацията е човек, който има знанията, уменията и възможностите да извърши убийството. "Това го прави достоверно, затова вземаме мерки", поясни Костов.

Виж още: "Шпигел": Българският политик Пеевски - айсбергът на корупцията

Според Костов подготовката напомня опита за убийството на Златомир Иванов-Баретата и Димата Руснака. 

"Определени лица са следили местата, които посещава Делян Пеевски. Готвели са се да го ликвидират по почина на Златомир Иванов-Баретата, по когото бе стреляно на стъблите на Съдебната палата", обясни главния секретар на МВР Георги Костов.

Досега Пеевски отказваше охрана от НСО и ползваше частни бодигардове.

Според "Клуб Z" промяната в статута на Пеевски е станала на базата на показания на украинеца Роман Логвиненко, който е с постоянна мярка "задържане под стража" като евентуален организатор на неуспешния атентат срещу Алексей Петров през октомври.

Виж още: Доган и Пеевски със забрана за влизане в Турция​

За втори път слухове за опит за покушение срещу Пеевски

През май 2014 г. прокуратурата разследва без резултат друга информация за готвен атентат срещу Пеевски. Тогава се твърдеше, че поръчителят е Цветан Василев. В края на юни КТБ бе затворена.

Тогава прокуратурата призна, че няма никакви доказателства за подготвяно покушение на депутата от ДПС Делян Пеевски, след като тримата заподозрени бяха пуснати от СГС.