Временно да преустановят сключването на нови договори, заради вероятността да няма приемственост на идеята със следващото правителство

Това, което миналата седмица звучеше като шега, сега вече е реалност. Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова спря програмата за безплатно саниране на жилищни блокове. 

"Във връзка с процедурите по приемането на държавния бюджет за 2017 г., обстоятелството, че правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката, както и поради достигането на разполагаемия към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, министърът на регионалното развитие и благоустройството уведоми кметовете на общините в страната временно да преустановят сключването на нови договори", пише в официално съобщение, разпространено малко от пресцентъра на регионалното министерство.

Регионалният министър предлага на местните власти временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по програмата и обявяването на нови обществени поръчки, считано от 22 ноември 2016 г., до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по нея, пише още в съобщението. Уточнява се, че финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани.

До момента са подписани 2019 договора за финансиране с Българската банка за развитие (ББР), сочи регистърът на финансовата институция, съобщава  "Медиапул". 

Заведените искания за финансиране в ББР обаче са 3451. Това означава, че за 1432 блока към момента няма осигурено финансиране и те трябва да разчитат на следващия кабинет да вземе решение за продължаване на "безплатната" програма.

По време на двата тура на президентските избори Павлова обяви, че за следващата година са предвидени още 1 млрд. лв. за програмата за саниране, които са заложени проекта на бюджет за 2017 г. Нещо повече, Павлова заяви, че "ще настоява тя да се реализира, да продължи напред в годините, защото е важна за хората". Преди нея обаче заместникът ѝ Николай Нанков, отново по време на предизборна обиколка, обяви, че програмата за саниране спира, ако председателят на парламента Цецка Цачева не спечели президентските избори.

Реално през тази година са обновени около стотина жилищни сгради в цялата страна. Най-много блокове бяха реновирани в Благоевград и неколкократно там бяха организирани церемонии по откриването им.

Правителството на Бойко Борисов в оставка все още не е превело и на държавната Банка за развитие предвидения един милиард лева за подписаните 2019 договора. Очакванията са това да се случи до края на годината.

Източник: "Медиапул"