Ценните съвети за добри семейни отношения предоставя Анита Исалска, автор и редактор в лондонския офис на Lonely Planet

Понякога е трудно да пътуваш и със собствените си родители, но ваканцията с майката и бащата на половинката може да се окаже истинско минно поле за добрия етикет. 

Аз обичам родителите на любимия (и добре знам, че четат статиите ми), затова тук няма да намерите евтини шеги на тема свекърви и свекъри. В крайна сметка, те са хората, оформили половинката ви в очарователния човек, който е днес. Дори и да не са го обучили докрай в изкуството да прибира мръсните си чорапи, които е захвърлил на пода.

Независимо дали с неговите/нейните мама и татко се смеете от сърце или се ограничавате до напрегнати разговори, пътуването заедно крие предизвикателства. Попаднал отново под зоркия поглед на родителите си, изтънченият ви партньор може да се върне към невъзпитаната си тинейджърска същност. 

Вие също можете да се почувствате под наблюдение, особено ако не ги познавате добре. Но не се отчайвайте - има начини да оцелеете след неловките разговори по време на дългия полет, да заобиколите потенциалните източници на напрежение и да излезете от ситуацията по-прекрасни отвсякога (или в по-реалистичния вариант - да не развалите още повече и без това ужасното им впечатление от вас). 

Съветите ми са по-лесни за даване, отколкото за изпълнение, но е време да си сложите чиста риза и чаровна усмивка и да се впуснете в едно безпроблемно семейно пътешествие.

1. Разберете какъв е стилът им на пътуване

Дали родителите на партньора ви предпочитат да се излежават в петзвездни комплекси или ще са изкачили някоя планина, преди дори да сте опитали пържените филийки за закуска? Разберете предварително, за да можете да си вземете правилния багаж и да се подготвите психически. 

Вътрешната информация не се ограничава само до стила им на пътуване - половинката ви трябва да ви подготви за всички чувствителни теми. Петчасовото пътуване с кола из България, например, не е подходящият момент за някоя от плоските ви „шеги“ да увисне във въздуха.

2. Уверете се, че родителите са напълно информирани

Накарайте и любимия/любимата да им разкаже всичко, което трябва да знаят за вас. Не ви трябва да обяснявате отдадеността си на вегетарианството в момента, в който изцяло месоядният ви свекър или тъст разглежда менюто на някой аржентински ресторант, предлагащ пържоли с размерите на домашно одеяло.

3. Помолете всеки да ви даде списък с желания за пътуването

Ако оставите планирането за самото пътуване, рискувате да си навлечете неприятни разговори и една от страните да вземе пътеводителя за заложник. Но ако организирате почивката ви, като се съобразите с идеите на всички, бъдете сигурни, че желанията им ще бъдат до някаква степен задоволени. Освен това, така всички ще носите отговорност за протичането на пътуването, вместо само един организатор да го отнесе, ако се наложи да преспите на някое летище.

4. Обсъдете парите предварително

Никога не предполагайте кой какво ще плаща. Родителите на мъжа ви може и да притежават остров, но това не означава, че ще искат да ви платят коктейла. А ако вие и партньора ви сте с по-дебелите портфейли, щедростта ви може да накара свекъра и свекървата да се почувстват неудобно. 

Един от начините да спрете постоянните спорове кой да плати е още в началото на ваканцията да съберете обща сума пари, от която после да харчите за музеи или храна. Не бихте искали да стигате до момента, в който всеки дърпа сметката, за да я плати цялата, но ако настояват, любезно приемете.

5. Оставете малко въздух на групата

Ако прекарате цяла седмица заедно, напрежението може да стигне точката на кипене. Планирайте романтичен ден или полуден с партньора си. Вижте дали можете да прекарате известно време само с родителя, с когото се разбирате по-добре - това помага за сближаването между поколенията. Ако пътувате само с единия от родителите на половинката ви, оттеглете се за някой следобед, за да им дадете малко време насаме (и за да поговорят за вас, разбира се).

Индийска фамилия на плаж в щата Тамил Наду. Снимка: Трейси Хънтър/Flickr

6. Променете внимателно баланса на силите

Родителите никога не спират да се държат покровителствено с отрочето си, затова не се изненадвайте, ако се окаже, че хотелите са платени, решенията са взети, а някои забавления са просто забранени от родителите, които смятат, че знаят кое е най-добро за детето им. Пуснете се по течението, но внимателно изземете обратно малко от контрола, като предложите да карате или да купите билети за някое събитие. Това ще им напомни за вашата компетентност без да избухва поколенчески сблъсък.

7. Учете се едни от други

И така, вие сте фен на екстремните спортове, любителка на музеите или сте привлечени от местната култура, а те трудно се местят от слънчевото местенце, което са заели на плажа? Не бързайте да отричате техните предпочитания. Да кажем, че вие и любимият сте прекарали деня в дълъг пешеходен преход, докато те са висяли в местните кафенета. 

Споделете преживяванията си по време на вечеря, а на следващия ден опитайте това, което другите са правили. Убедете ги да се разходите или се присъединете към техния лежерен начин за прекарване на деня. Така може да видите непозната страна на дестинацията, която иначе бихте изпуснали.

8. Останете безгрижни

Пътуването ви поставя на равна нога, тъй като всички сте извън зоната си на комфорт. То обаче повишава и вероятността да се породи напрежение. Като (относително) външен човек, вие сте в най-добрата позиция да потушавате драмите, които избухват между партньора ви и родителите му. Ако започнат кавги, не се бъркайте, а приложете тънкото изкуство за отвличане на вниманието ("Я, вижте - кенгуру!").

9. Ако нещата не вървят добре, не винете партньора си

Дават ви акъл от задната седалка, докато карате, наричат ви с името на предишното гадже на любимия, цялата група е изведена насила от Сикстинската капела, защото тъщата снима със светкавица... Каквото и да предизвиква раздразнението ви от родителите му/й, не избухвайте. Партньорът ви е два пъти по-засрамен от вас, затова се опитайте просто да се посмеете заедно на ситуацията, когато сте насаме.

10. Не забравяйте да се наслаждавате на пътуването 

Ако семейните дрязги продължат или се окажете под кръстосания огън на неудобните въпроси ("Кога да очакваме внуци?"), е лесно да забравите защо всъщност сте тук. Ако обаче наистина обичате да пътувате, не оставяйте неудобството от това, че сте с родителите на половинката, да развали удоволствието ви от откриването на нови места.

Източник: Lonely Planet, Bulevard.bg