В 99% от случаите на увреждане заради лекарска грешка прокуратурата отказва да образува дело

Пациентски организации настояват да бъде създаден Фонд за обезщетение при некачествено лечение. Към момента много рядко пациентите получават обезщетение заради нанесена травма в следствие на лекарска грешка.

Липса на обезщетения

Един от основните проблеми в момента е, че в 99% от случаите на увреждане заради лекарска грешка прокуратурата отказва да образува дело, а съдилищата не допускат до разглеждане около 90% от исковете, съобщава Нова телевизия.

Сред пречките по пътя на един такъв иск е фактът, че вещите лица, които правят експертизите, много често са обвързани с определени лекари и болници.

Пациентските организации са на мнение, че създаването на подобен фонд ще реши проблема.

Виж още: 72% от младите лекари бягат в чужбина

Пациентско недоволство

Само за миналата година има подадени стотици жалби от недоволни пациенти в Изпълнителната агенция Медицински одит. Множество оплаквания са подадени и в различните пациентските организации.

От Министерство на здравеопазването вече са пуснали в ход действия, които да засилят контрола върху лекарите и отношението към пациенти, като промени в Закона за здравното осигуряване предвиждат пациентите да могат да оценяват болниците. Така ако срещу дадена болница има много оплаквания Здравната каса може да прекрати договора си с нея.

Източник: Нова телевизия