Бившият външен министър обвини премиера в нерешителност, мекушавост и некомпетентност по въпроса с българската кандидатура за наследник на Бан Ки-мун

България има възможност да влияе на световните дела, каквато възможност не е имала от осем века насам. Така бившият външен министър Соломон Паси коментира ситуацията с предстоящия избор на нов генерален секретар на ООН. 

Паси цитира статия на списание "Форбс", според която за пръв път от осем века страната ни има възможност да влияе върху световната политика. 

Българин да стане генерален секретар на ООН е и въпрос и на престиж, и въпрос на влияние, заяви Соломон Паси, като според него има три големи причини кандидатурата на България да бъде Ирина Бокова. 

Първо, друг българин не може да бъде избран на висока позиция в ООН, докато Бокова оглавява ЮНЕСКО. Това е аксиома", категоричен бе Паси.

"До ноември 2017 г., когато изтича мандатът на Бокова, никой друг освен нея не може да заеме шефско място в ООН. Това е аксиома на ООН", заяви той.

Второто е, че еврокомисарят Кристалина Георгиева, която е другата потенциална българска номинация за поста, ще бъде порязана от Русия. 

"Кристалина Георгиева е жена и с качества, и с бъдеще, и с перспектива, но тя представлява Европейската комисия. ЕК в момента е един от основните стимулатори на писането и провеждането на санкциите срещу Владимир Путин. Ако искате да доставите удоволствие на Путин, предложете член на ЕК за шеф на ООН, за да може той да наложи вето", коментира още Паси.

Като трета причина той посочи, че има хора, които се борят за по-ниска позиция в ООН, прецаквайки високата. 

"В цялата работа има и нещо много българско. Има хора в България, които искат да заемат по-ниска позиция в ООН, която няма как да я заемеш, ако българин е заел най-високата позиция. Те си казват - дайте да прецакаме избора, за да заемем ние друга позиция", коментира Паси.

Виж още: "Икономист": Водещите кандидати за генерален секретар на ООН са две българки​

По негови думи забавеното решение на премиера пречи на кандидатурата на България. 

"Г-н Борисов проваля шансовете на България ежедневно.Колкото повече чакаме, толкова повече губим. Всички са тръгнали. Българският министър-председател е мекушав, колеблив, нерешителен и дълбоко некомпетентен, заяви Паси.

Той изрази мнението, че министър-председателят Бойко Борисов е нерешителен, мекушав и дълбоко некомпетентен по въпроса и го посъветва да се обърне към Симеон Сакскобургготски за съвет. 

"Премиерът е объркан за кандидатурата на България за шеф на ООН. Нека спре да слуша този и онзи, ами да отиде при царя и да го попита какво да прави. Важно е каквото чуе, да го изпълни", добави той.

Виж още: Паси: Трябва да се ограничи руската агресия​

Той отсече, че премиерът Борисов бави кандидатурата на България, с което ограничава шансовете ни за победа. Паси загатна каква може да е причината за бавенето на Борисов и напомни, че канцлерът на Германия Ангела Меркел обмисля дали и тя да не се включи в битката за шефското място на ООН.

"Само тя отиде при Путин на 9 май. Няма друг европейски лидер с толкова политически интимни отношения като с руският президент", добави Паси.

Източник: Нова телевизия