Новоизбраният български държавен глава трябва да се срещне с редица важни фигури в ЕС, ЕК и НАТО

Първото посещение на новоизбраният президент Румен Радев ще е в Брюксел, съобщи пресофисът на държавния глава, който трябва да положи клетва пред парламента утре.

Посещението на ген. Радев в европейската столица е планирано за 30 и 31 януари.

В програмата на посещението на новия президент са предвидени срещи с председателя на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет г-н Доналд Туск, както и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

В главната квартира на НАТО българският държавен глава трябва да се срещне с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

В рамките на визитата президентът Румен Радев трябва да посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа, в Монс, уточняват от президентството.

Първото посещение на висш държавник в чужда страна обикновено се възприема като знак за външнополитическата насоченост на контретния политик. В случая за ген. Радев то идва на фона на обвиненията, че той е агент на Русия и ще защитава руските интереси у нас. Според други - той е "американски агент".

Самият Радев отговаря на тези нападки в интервюто си за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", определяйки себе си като "шпионин на българския народ в бъдещото управление". 

Радев многократно е заявявал, че е НАТО-вски генерал и че е рискувал живота си за НАТО. Същевременно обаче спрямо Русия той говори за смекчаване на отношенията и работа в посока облекчаване и премахване на икономическите санкции върху Кремъл. Също така той се обявява за "реалистичен" подход към ситуацията с анексирането на Крим от Русия - акт, който по думите на Радев нарушава международното право, но изразява желанията на хората там. 

Всичко това говори много за външната политика, която Радев вероятно ще се стреми да прилага в президентския си мандат - опит за мост между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга.