След официалното представяне на Surface някои побързаха да обявят, че епохата на персоналния компютър приключва

Други отсега прогнозираха, че новото устройство ще измести iPad на "Епъл" в сърцата на потребителите.

Революционното според трети е, че софтуерният гигант възприема бизнес модела на "Епъл", като започва да произвежда сам и хардуера.

Сред сочените предимства на "Сърфис" са операционната система Windows, USB входовете и клавиатурата с магнитно прикачане, вградена в 3-милиметровия Touch Cover калъф в няколко разцветки (черно, розово, оранжево, синьо, бяло).

HD дисплеят е 10,6-инчов и съобразен с широкоекранния формат на филмите, а по-леката версия тежи 673 г и е тънка под 1 см.

Surface (букв. - "повърхност") беше представен от изпълнителния директор на "Майкрософт" Стив Балмър в Лос Анджелис в началото на седмицата.

Си Ен Ен коментира, че има поне пет причини този таблет да е предпочитан пред iPad, но в същото време отбелязва отсъствието на конкретни подробности за цената, пускането в продажба и приложенията.

Основното тук, отбелязват експертите, е възможността да използвате своя таблет не само като потребители на съдържание - за сърфиране, игри и други развлечения, - но и за работа.

Версията Pro е по-тежка, но отново под 1 кг, като размива границата между таблета и свръхтънките и свръхлеки лаптопи ултрабук.

Би Би Си също събират първи отзиви, в които се напомня, че пазарът на таблети в световен мащаб тази година се очаква да достигне близо 80 млрд. долара.