Проектът на "Градски номади" осигури дом за Боби

Първата мобилна микрокъща за бездомни хора от проекта "Градски номади" вече е предадена на новия си собственик Боби. Поставена е в района на Княжеската градина, но колелата позволяват да бъде местена из града.

Къщичката е изградена от екипа на "Градски номади" с помощта на творческо сдружение "Щипка" и група доброволци. Използвани са предимно рециклирани и дарени материали: дървени палети, изолационни плочи и винил от билборд.

Интериорът e съобразен с нуждите на собственика и включва легло с вградени шкафове, сгъваема маса и рафтове за книги, а екстериорът - "тераса" с изкуствена трева и отварящ се покрив, разказва Profit.bg.

Изграждането на първата къщa на колела у нас започна по инициатива на колективa за grassroots социална отговорност cause+effect. Пилотната фаза на проектa "Градски номади" стартира през април благодарение на микрогрант от конкурса "Направи си сам" на екологичното сдружение "За Земята". 

Фокусът на "Градски номади" са бездомните, събиращи отпадъци за рециклиране, чийто стандарт на живот проектът цели да подобри чрез мобилни решения, съобразени с техните нужди и нагласи. Инициативата предлага алтернатива на приютите за бездомни, за да осигури интеграцията на тези хора като активни и полезни участници в обществото.

Мобилни микрокъщи за бездомни от проекта Homeless Homes Project на художника Gregory Kloehn, 2014 г., Калифорния

Източник: Фейсбук / Градски номади; Profit.bg