Според него хората трябва отново да се научат да общуват помежду си

В годишнатото си обръщение към миряните по случай Световния ден на комуникацията Папа Франциск призовава семейните хора да изоставят своите мобилни телефони и онлайн активност и отново да се научат да разговарят помежду си, предаде "Асошиейтед прес".

Технологиите може да помагат, но може и да пречат

Според папата новите технологии и мрежи за общуване могат както да помагат за поддържането на връзка между роднини от разстояние, така и да ги отчуждават.

"Голямото предизвикателство днес е да се научим отново как да разговаряме помежду си, а не само как да генерираме и консумираме информация", подчертава папата.

Семейството като модел на поведение

Според Франциск децата получават първите си уроци по комуникация в семейството и така се научават как да се отнасят към хора с различна възраст и опит, които "не са се избрали взаимно, но са важни един за друг".

Виж още: Папата: Не се плодете като зайци

Вследствие на това, семействата са модел за всякакъв вид комуникация, защото семейството е мястото, където децата се учат да прощават, каза папата, като призна, че съвършени семейства не съществуват, но призовава да не се плашим от несъвършенствата, слабостите и даже конфликтите, а да се научим как да се справяме с тях конструктивно.