Кухните ще осигуряват на нуждаещите се безвъзмездно топъл обяд

Общо 179 обществени трапезарии отварят врати. В тях ще се хранят безплатно 13 250 социално слаби българи и бездомни деца, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Трапезарите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници и ще предоставят на нуждаещите се безвъзмездно топъл обяд - супа, основно ястие и хляб.

Издръжката на тези трапезари е от от бюджета на Министерството на труда и социалната политика чрез фонд "Социална закрила", като до края на годината са осигурени 1 920 215 лева.

Очаква се Европейската комисия да одобри предложената нова оперативна програма "Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица", която ще осигурени възможност обществените трапезарии да продължат да работят през цялата година.

Дейностите по разкриването на обществени трапезарии имат за цел да подобрят качеството на живот и осигурят помощ и подкрепа на следните целеви групи:

Виж още: Един бездомник, който ще ви накара да се замислите какво е да си човек

- Семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход. За самотен човек над 75 години той е например 107, 25 лв., а за самотен родител с дете до 3-годишна възраст – 78 лв.;

- Хора с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;

- Самотно живеещи възрастни, които получават минимални пенсии;

- Скитащи и бездомни деца и възрастни.