Според текстовете, които породиха редица протести в южната ни съседка, наказанията за лица, осъдени за секс с малолетни биват отменяни, ако насилникът се ожени за жертвата

Турция все повече се отдалечава от Европа и това е видно не само от речите на турския президент Ердоган, който заплашва, че ще оттегли молбата на страната си за членство в ЕС. Видно е и от политиките, които правителството на южната ни съседка предлага.

След като преди дни управляващата Партия на справедливостта и развитието на Бинали Йълдъръм внесе законопроект, според който наказанията за лица, осъдени за секс с малолетни, ще бъдат отменяни, ако насилникът се ожени за жертвата, критиките към властта в Анкара заваляха от всички части на опозицията. 

Самият закон бе приет от парламента на първо четене, но това предизвика сериозни протести в цялата страна, като хиляди хора излязоха по улиците на по-големите градове. В Туитър хаштагът #TecavuzMesrulastirilamaz (Изнасилването не може да бъде узаконено) стана основна тема, тъй като потребителите използваха социалните мрежи, за да изразят възмущението си.

Днес стана ясно, че спорният закон се изтегля заради острата обществената критика. Въпросът обаче е дали ще се върне в някаква форма. 

Виж още: Мъж нападнал жена в Истанбул, защото носела къси панталони

"Ще върнем този проектозакон от парламента обратно в комисията, за да може да се получи по-голямо съгласие и за да може опозиционните партии да направят своите предложения", заяви Йълдъръм.

Според критиците законопроектът узаконява изнасилването. Според предложения текст, който ще бъде оттеглен, насилници на деца могат да излязат от затвора, ако бъде доказано, че деянието е извършено без "сила, заплаха или други възпрепятствия на съгласието" или ако агресорът сключи брак с жертвата. 

Обсъждането на този проектозакон дойде, след като турският Конституционен съд през юли анулира част от Наказателния кодекс, която наказва като "сексуално насилие" всякакъв сексуален контакт с деца под 15-годишна възраст.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг отрече законопроектът да има нещо общо с узаконяване на изнасилването и посочи, че критиците съзнателно "изопачават" въпроса. Според него законопроектът цели единствено да помогне на двойки, които попадат под ударите на закона, защото не са пълнолетни, но имат интимни контакти и искат да се оженят. Боздаг се мотивира, че когато от такъв неофициален съюз се роди дете, лекарят сигнализира прокуратурата и бащата бива изпращан в затвора, а майката и детето изпитват финансови трудности.

Виж още:  Как Турция прие една убийца за герой и в това няма нищо лошо 

Това донякъде е мотивирано от факта че браковете между малолетни са широко разпространени, особено в югоизточните райони.

Законопроектът обаче сякаш усложливо си затваря очите за изключително високите нива на насилие срещу жени и високия брой на изнасилявания в Турция. Темата за сексуалните посегателства в южната ни съседка е табу и се обсъжда рядко, а венчаването на насилник за жертва е честа практика, с която роднините избягват публичния скандал. 

Източник: в. "Сега", "Дойче веле"