Започва цялостна проверка на дейността на Първо РПУ след показания по телевизията случай на полицейско насилие

След проверка на МВР бяха отстранени времено от длъжност полицаите от Първо районно управление, участвали в злополучния арест на млада двойка, показан по "Господари на ефира". На видеото се вижда как една проверка на документи излиза от рамките на нормалното и униформените упражняват физическо насилие върху двамата младежи.

С тях са разговаряли главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на СДВР Младен Маринов. Момчето и момичето са потвърдили, че по време на задържането срещу тях и използвана прекомерна физическа сила.

Събраните данни са основание за образуването на дисциплинарно производство срещу четиримата полицаи, участвали в задържането.

Ревизия на Първо районно

Излъченото по телевизията е причина за пълна ревизия на столичното Първо районно полицейско управление. Под проверка ще мине цялостната дейност на районното управление под ръководството на Даниел Пашов. Причината - многото случаи на полицейско насилие над граждани от страна на негови подчинени. Към днешна дата Пашов е повишен и е вече е шеф на варненската полиция. Ако бъде доказан рецидив, той може да бъде отстранен от системата.

От МВР предупреждават, че ако станете жертва на полицейски произвол, но не подадете жалба, механизъм за вътрешен контрол в системата няма.

Виж още: Гранични полицаи бият сирийски бежанци

Премиерът също не остана безучастен. Бойко Борисов размаха пръст на полицията, като заяви, че е "недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива".