Специално внимание е обърнато на биопроизводителите

Един млрд. евро ще бъдат отпуснати за инвестиции в земеделски стопанства. Това съобщи ресорният министър Десислава Танева, след като кабинетът одобри последния вариант на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), преди да бъде изпратена в Брюксел, пише в. "Преса".

Средствата за нова техника и оборудване целят да се повиши конкурентоспособността на фермерите.

Втори опит за програмата

Общият бюджет на програмата е 2,917 млрд. евро, от които 2,236 млрд. евро са европейските средства. Предишната разполагаше с 3,242 млрд. евро.

Това е втори вариант на проекта, след като през юли 2014 г. от Брюксел върнаха първия с 426 забележки. Сега вече всички те са изчистени, като е поддържана постоянна комуникация с експертите на ЕК. Очаква се Европейската комисия да парафира официално документа през юли.

Преди това да стане, още през март ще се приемат проекти за инвестиции в стопанства. Очаква се бюджетът на първия прием да е 150 млн. евро.

Специално внимание за биопроизводителите

Специално внимание ще има и към биопроизводителите, които ще получат 152 млн. евро. Това е пет пъти повече, отколкото в досегашната програма. За първи път ще се финансира екологичното животновъдство. Повече точки ще събират проекти за производство на плодове, зеленчуци, за добитък. Ще има и пари за традиционни сортове и видове растения, каквито са например маслодайната роза и лавандулата.