Българското генерално консулство отново отвори врати в Милано, близо три и половина години след като бе закрито

Така най-после се слага край на аномалията, заради която хиляди българи от Северна Италия изминаваха над 500 км до Рим за едно обикновено удостоверение, информира "24 часа".

Консулството бе открито от българския посланик в Италия Марин Райков. Сега то се намира на улица "Турати" 32, съвсем близо до мястото, където беше преди. 

Генерален консул в Милано е Росен Руфев – той е дипломатът, който навремето трябваше да запечата вратите на предишното ни консулство заради решението за закриването му.

По данни на италианския статистически институт за 2013 г. българите, регистрирани в област Ломбардия, са над 8900, а общо в Италия – близо 48 хлд. Предполага се, че реалният им брой е поне три пъти по-голям. 

Новото консулство ще обслужва на практика няколко десетки хиляди българи, живеещи в областите на север от Тоскана. В миланските университети учат и около 150 български студенти.

Вчера бе празникът на свети Амвросий, закрилник на Милано. В негова чест бе отслужена литургия в българската православна църква в града, която носи името му - "Св. Амвросий Медиолански". Това стана в присъствието на митрополита на Западна- и Средноевропейската епархия Антоний и на новия ни отец Стефан.