Така наречените "танцувачи" са извършили поне 11 престъпления в четирите вечери на уличното празненство

По време на Карнавала на културите, който се проведе от петък до понеделник в берлинския квартал Кройцберг, се стигна до нова серия сексуални посегателства, съобщава "Дойче веле". 

Всички нападнати жени описват извършителите като мъже с южняшки външен вид, съобщи говорителят на полицията Томас Нойендорф. Част от жените били видимо стресирани и разстроени, някои плачели.

Според досегашното разследване, така наречените "танцувачи" са извършили поне 11 престъпления в четирите вечери на уличното празненство. Дванайсет предполагаеми извършители били известни на полицията, срещу седем от тях са издадени заповеди за арест, стана още ясно от изявлението на полицейския говорител. 

Извършителите опипвали жените по гениталиите или пък ги откъсвали от групата им, обкръжавали ги и им посягали. Полицията предполага, че има и други жертви, които не са подали жалба.

За първия инцидент властите съобщиха още в неделя. В събота вечер група мъже обкръжили две млади жени на 17 и 18 години, упражнили върху тях сексуален тормоз и ги ограбили. През цялото време момичетата се опитвали да се измъкнат от обкръжението, но десетимата мъже отново и отново ги вкарвали в капана. 

Бърза реакция и задържани

Нападателите се откраднали смартфона на едната жена. 27-годишна свидетелка заснела "танцувачите", обадила се на полицията и се погрижила за обърканите момичета. Когато полицията пристигнала на място, групата млади мъже вече се била разпръснала. Откраднатият смартфон е върнат на притежателката, а видеото на свидетелката в момента се анализира от полицията.

Силите на реда веднага са арестували трима заподозрени младежи. Двама от тях са 17-годишни берлинчани от турски произход, а третият заподозрян е на 14 и също е роден в Берлин, има чуждестранни корени, но е без гражданство. И тримата са известни на полицията като извършители на кражби и телесни повреди. Въпреки това засега те не са били арестувани. 

След като полицията разпространи информацията за националността на заподозрените за първия инцидент, говорителят Нойендорф обясни: "Трябваше да опровергаем слуховете в социалните мрежи, че заподозрените са бежанци. Затова дадохме ясно да се разбере, че са родени в Берлин."

Малко по-късно обаче са били арестувани още седем младежи от други националности: трима тунезийци, двама мароканци, един ливанец и един алжирец, обясни говорителят. Издирват се и други заподозрени.

Четиридневното улично празненство в Берлин и шествието в неделя привлякоха повече от 650 хил. посетители. Полицията подсигурява празника с 800 служители. 

Виж още: Нов вид престъпност грози жените в Германия

Напоследък в Берлин така наречените "танцувачи" рязко са увеличили активността си. Крадци и джебчии обикаляли с танцова стъпка край минувачите, прегръщали ги – и ги ограбвали. Ето защо още в началото на април била създадена специална "Следствена група танцувачи", която разследвала деянията на извършители, идващи обикновено от арабски или североафрикански страни, коментира Нойендорф.

"За всеки заподозрян отговаря отделен полицейски служител, така че в случай на повторно деяние да можем да докажем, че става дума за серийно престъпление и да получим заповед за арест", обясни говорителят.

Повторение на инцидентите от Нова година

Това е втора вълна на престъпления от подобен характер, след като в нощта на Нова година имаше ерия от сексуални посегателства и грабежи срещу жени в различни немски градове и най-вече Кьолн. 

Мнозинството извършители бяха млади мъже от Северна Африка. Тези инциденти предизвикаха общонационална дискусия по въпроса дали властите не са се провалили в работата си.

Източник: "Дойче веле"