"Скъпа моя нощ" пресъздава атентата срещу Франц Фердинанд (Самуел Финци), след който преди век започва Първата световна война

Филмът на Камен Калев е част от омнибус проекта "Мостовете на Сараево", копродукция между Франция, Португалия, Босна, Швейцария и Германия. Идеята е на главния редактор на френското списание "Кайе дьо Синема" (Cahiers du cinéma) Жан Мишел Фродон, съвместно с организаторите на кинофестивала в Сараево.

Темата е Сараево и началото на Първата световна война, а задачата на всеки от режисьорите е да покаже как вижда столицата на Босна и Херцеговина и какво е значението й в контекста на евроопейската история през последните 100 години.

Името на българина се появява редом с още 12 изтъкнати европейски режисьори, които са заснели свои късометражни филми по темата: Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Кристи Пую, Урсула Майер, Леонардо ди Костанцо, Анжела Шенелек, Владимир Персич, Айда Бегич,  Винченцо Мара,  Марк Реча, Тереза Вилаверде, Изилд ле Беско.

В Кан проектът, състоящ се от 13 късометражни филма, участва със специална прожекция извън конкурса в рамките на 67-ия кинофестивал, от 14 до 25 май.

"Скъпа моя нощ" пресъздава убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево на 28 юни 1914 г. (15 юни по стар стил), което се смята за събитието, сложило формално началото на Първата световна война. Освен Самуел Финци в ролята на Франц Фердинанд, участват още швейцарският актьор Жил Чути и Гергана Плетньова, която играе съпругата на престолонаследника София Хохенберг.

Това не е първото представяне на Калев в Кан. На фестивала са показвани неговите "Източни пиеси" (2009) и късометражните "Върнете заека" (2005) и "Лошият заек" (2007). Предишното му участие бе в "Петнайсетдневката на режисьорите" с "Островът" (2011).