Пръстовият идентификатор до момента е струвал над 4 млн. лв. на болниците и над 470 хил. лв. на Здравната каса

Въвеждането на пръстови идентификатори за аптеки и лични лекари се откага за 2019 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Според здравния министър "решението ще предпази здравната система от срив в медицинската, техническата, информационната и финансова стабилност на здравеопазването".

Според Здравната каса пък въвеждането му може да причини срив в сървърната част на регистрационната система. 

Оттам са изчислили още, че за целта трябва да се закупят до 30 хил. пръстови скенера и четци на стойност 25 млн. лева. Освен това след въвеждането им ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. 

От Здравната каса са съобщили, че не могат да поемат такова натоварване.

Пръстовият идентификатор до момента е струвал над 4 млн. лв. на болниците и над 470 хил. лв. на Здравната каса, информират от Министерството на здравеопазването. За да се внедри системата и в извънболничната помощ ще са нужни още 25 млн. лв., показват изчисленията.

Очаква се на 16 март по казуса с пръстовите отпечатъци да се произнесе и ВАС. 

Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев обясни преди дни, че регистрационната система, която той предлага да замени пръстовия отпечатък, ще бъде интегрирана в собствените ни лични карти от 2018 г.

Източник: "Дарик"