Около 10 различни отломки в цветовете на авиокомпанията - червено и бяло, са били забелязани в Яванско море, на около 10 километра от точката, в която летателният апарат е загубил връзка с контрола на въздушното движение в Джакарта

Останки, открити от самолети на индонезийските военно-въздушни сили край о. Калимантан, най-вероятно са от изчезналия самолет на "Еър Ейша" (Air Asia), обявиха индонезийските власти, цитирани от британския вестник "Индипендънт".

Според индонезийските власти, един от намерените обекти приличал на самолетна врата. Има информация и за няколко открити човешки тела. По повърхността на водят се носят и спасителни жилетки. 

Международен спасителен екип от поне 30 кораба, 15 летателни апарата и 7 хеликоптера беше изпратен на мястото. В мисията участват екипи от Китай, Малайзия, Индонезия, Сингапур, Австралия и Тайланд. Очаква се включване и от САЩ с миноносеца "Семпсън".

Мащабът на издирването ще бъде разширен от 7 на 11 морски сектора, съобщи ръководителят на Националната спасителна и издирвателна агенция Бамбанг Соелистьо. Търсенето ще обхване и сушата. Районът на издирване е определен между остров Белитунг и западната част на остров Калимантан.

Самолетът, изпълняващ полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур, изчезна от радарите на 28 декември с общо 162 души на борда - пътници и екипаж. 

От последния разговор на пилотите с наземния контрол става ясно, че са поискали разрешение да се издигнат на по-голяма височина заради влошена метеорологична обстановка. Диспечерите отначало дали разрешение, но след това го отменили, тъй като в този момент на въпросната височина имало още 6 други самолета.