Честваме обединението на Европа след Втората световна война и Декларацията на Шуман, поставяща началото на предшественика на ЕС

Страните в Европейския съюз отбелязват днес Деня на Европа - празник на единството и мира след Втората световна война. Датата 9 май е известна и като Ден на Шуман, в чест на Декларацията на Шуман по името на френския външен министър Робер Шуман, който прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Денят на Европейския съюз отбелязва създаването на предшественика на ЕС - Европейската общност за въглища и стомана, предложено на 9 май 1950 г. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците.

Пет години след края на Втората световна война европейските страни все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения. Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, "не само немислимо, но и практически невъзможно", пише в декларацията.

"Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват" са думите на Шуман, които днес се смятат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.

Виж още: 9 май - Ден на Европа или День победы?

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

"Декларацията на Шуман" води до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, основана от Франция, Западна Германия (ГФР), Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Днес членове на ЕС са 28 държави с общо половин милиард души население. 

Какво пише в Декларацията на Шуман от 9 май 1950 г.

За първи път 9 май става Ден на Европа през 1985 г. У нас празникът се чества официално от 2005 г. насам.

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят своите врати за обществеността. Местните служби на ЕС в Европа и целия свят организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

Светлинно шоу в София: "Европа - твоят дом"

Тази година по случай Деня на Европа жителите и гостите на столицата могат да се насладят и на светлинното 3D мапинг шоу "Европа - твоят дом", посветено на историята на членството на България в ЕС и на общите споделени ценности на общността. Спектакълът ще бъде прожектиран от 21,30 ч. върху фасадата на сградата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад "Княз Александър I".

Специалното събитие е разработено съвместно с българското студио mp-studio.eu, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Филмът е с продължителност от 13 минути и за да могат всички желаещи да станат част от празника, ще бъде излъчен три пъти - в 21,30, 21,50 и 22,15 ч.

Шоуто може да бъде гледано на живо от 21,30 ч. на 9 май в интернет страницата на Европейския парламент, както и във "Фейсбук" страницата на Информационното бюро на Европейския парламент за България чрез Facebook Live.

Видео: Полкът на безсмъртните

За някои - Денят на победата

Днес също така Русия отбелязва Деня на победата над нацистка Германия във Великата отечествена война. През уикенда в Москва протече репетиция за традиционния военен парад на Червения площад. 

Мащабът му тази година е по-малък в сравнение с честванията на 70-годишнината през 2015-а. Планираните разходи за парада са 210 млн. рубли, като в него са ангажирани почти 10 хил. войници, 100 наземни и над 70 въздушни военни превозни средства.

Виж още: 26 наши града маршируват в Безсмъртния полк