Северната държава цели с безусловния базов доход да намали неравенството в обществото

След като през юни Швейцария отхвърли с референдум идеята за въвеждане на безусловен базов доход, все пак се намери страна, която да го пробва експериментално - Финландия. Северната държава възнамерява да въведе спорната мярка, като целта е да се намали неравенството в обществото. 

Финландският парламент официално е приел въвеждането на безусловен базов доход. Проектът ще стартира от 1 януари 2017 г. и в него ще участват 2000 безработни.

Предложението е безусловният базов доход да е 560 евро на месец. Сумата е съобразена с най-ниското равнище на помощите на трудовия пазар и минималните всекидневни разходи. Този доход е освободен от данъци. Целевата група за експеримента е на възраст 25-58 години и не включва пенсионери или студенти, защото тяхната ситуация не съответства на основната цел. 

Правителството иска да провери дали може да реформира социалното подпомагане и осигуряване като в същото време стимулира хората да си търсят работа, да намалее администрацията и обществените финанси да станат по-устойчиви.

Експериментът е предвиден да трае две години и за него отговаря Институтът за обществено осигуряване на Финландия.

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?

Мнозина обаче са смутени от твърде малката сума – във Финландия за 500 евро е трудно да се намери под наем дори и едностайна квартира.
Основната цел на проекта е да се прецени дали безусловният доход насърчава заетостта. Експерти ще сравнят нивата на заетост сред получателите му с тези на група от хора, които продължават да получават обичайните помощи за безработица.

Финландският модел е интересен с това, че при получаване на обезщетение за безработица, не може да се работи на друго място, докато получаващите безусловен базов доход нямат подобни ограничения и могат да получават както заплата, така и базов доход.

Финландските власти се интересуват от базовия доход заради потенциала му да намали усилията, необходими за получаване на финансова помощ и "да освободи време и ресурси за други дейности като работа или търсене на работа". Той ще подпомогне необходимите финансови разчети колко ще струва въвеждането на национален базов доход.

Източник: "Дневник"