Американската организация за защита на животните American Humane Association раздаде наградите си за 2014 г., а куче герой на годината стана "лечителката" Сузи

С истории, подобни на тази, се сблъскваме ежедневно и у нас. Още като малка Сузи, в чиито вени тече кръв на питбул, е пребита жестоко и подпалена от собственика си. С 60% изгаряния по тялото си кученцето е оставено да умре в парка в Грийнсбъро, щата Северна Каролина.

В местния приюта за животни я спасяват и, излекувана по чудо, Сузи е осиновена с терапевтична цел от Дона Лорънс - самата тя жертва на кучешко нападение, при което едва спасява живота си, но остава неспособна да роди деца.

Двете се подкрепят взаимно в процеса на възстановяване и съдействат активно в щата да се приеме т.нар. "Закон на Сузи", който предвижда по-строги наказания за насилието срещу животни.

Историята е екранизирана миналата година в игралния филм Susie's Hope (Надеждата на Сузи), носител на няколко награди.

Сузи стана и носител на титлата "Американско куче герой на годината", присъдена й от организацията за защита на животните American Humane Association в рамките на наградите Hero Dog Awards.

Номинирани бяха 135 кучета от цялата страна, за които бяха подадени над 1,5 млн. гласа, а отличия в отделните категории получиха всичките осем финалисти: 

- Каи, 6-годишна лабрадорка, която е взета от приют и намира своето призвание на върха на носа си. След съответното обучение сега тя участва в разследването на умишлени пожари и за четири години има в актива си над 200 случая, а в свободното си време обучава децата на пожарна безопасност.

- Зина, питбул, донесена в приют измършавяла и обезводнена, с шанс за оцеляване едва 1%. Напълно възстановена, тя е осиновена от семейство, чието момченце страда от аутизъм. Преди кучето да влезе в дома им, детето е затворено в себе си, но сега вече ситуацията е коренно различна и двамата с нея са първи приятели.

- Победителят при кучетата водачи Ксон е прикрепен към американски военен, изгубил зрението си след атентат в Кандахар, Афганистан, в който загиват четирима души. Благодарение на четириногия си придружител, той остава на активна служба във ВВС, а сега е пенсионер.

- Полицейското куче на годината е Кота, от Уинчестър, щата Вирджиния, ранен през януари при отзоваването на сигнал за кражба с взлом. Докато претърсват тавана, покривът поддава и животното пада от близо 4 м височина върху твърдия под. То обаче се връща, макар и със счупен крайник, за да довършат ареста. В момента все още ходи на физиотерапия, а надеждите са скоро да го възстановят на работа.

- Чейни, 8-годишен лабрадор, служи при морските пехотинци в Ирак и Афганистан, където спасява живота на много хора, откривайки самоделни взривни устройства. Излиза в запас през 2013 г. и сега е осиновен от един от своите дресьори, с когото развиват благотворителна дейност и обучават служебни кучета за военноинвалиди и деца с аутизъм.

- В категорията за кучета търсачи победителка е Бретан, която през дългогодишната си кариера е участвала в множество спасителни операции, вкл. след атентатите срещу Световния търговски център (2001) и урагана Рита (2005). От 2008 г. тя е пенсионирана, но често ходи на посещения в начални училища, където помага на децата в уроците по четене. 

- Дж.Дж. Кравчик е измъкната от приют, след което е обучена и става придружител към момиче с рядко заболяване - мастоцитоза, което може да доведе до животозастрашаващи състояния. Кучето надушва наближаването на опасните пристъпи и предупреждава родителите, а когато на стопанката й се налага операция, лекарите позволяват четириногото да остане в операционната.

Всеки от осемте финалисти получи по 1500 долара, които да пренасочи към избрана благотворителна кауза, а наградата на Сузи включваше допълнителни 5000 долара.

Сузи, американското куче герой на годината, е сертифициран терапевт