Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете

На сайта на Търговския регистър вече може да бъде видян списъка с кредиторите на фалиралата Корпоративна търговска банка. 

В списъка фигурират имената на кредиторите, основанието за приемането на вземането и размерът му, видът и размера на обезпечението и поредността на удовлетворяване на вземането.

Кредитори

Комерцбанк, Сосиете Женерал и Българска банка за развитие ще получат първи парите си при осребряването на активите на фалиралата КТБ. Германската банка има да взима 12,45 млн. лева, Сосиете Женерал - 41 млн. лева, а Българската банка за развитие - повече от 46 млн. лева.

Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете. От 4 декември 2014 г. до 17 ч. на 17 август 2015 г. той е изплатил 3 647 600 хил. лева на 109 230 вложители. В списъка са вложителите с над гарантираните от държавата 196 000 лева депозити.

С една от най-високите суми в списъка фигурират "Топлофикация София" - 90 млн. лв., "Булгартрансгаз" има 60 млн. лв., а АЕЦ "Козлодуй" 4,5 млн. лева.

Документът е дълъг общо 173 страници. В списъка фигурират имената на хора и фирми с признати вземания от банката. Приетите вземания в списъка са подредени по ред на удовлетворяване, а в рамките на реда – по азбучен ред.

Виж още: Кой е ходил на крака при Цветан Василев

След оповестяването на списъка започва да тече 14-дневен срок на обжалване на решението на синдиците. При подадена жалба те ще имат 7-дневен срок за отговор. Ако кредиторът не е удовлетворен и от него, може да го обжалва пред съда.

 

Източник: БНР