Швейцарските власти не допуснали 24-годишен веган да бъде приет в армията, тъй като отказвал да носи кожени ботуши

Швейцарската армия отказва да допусне в редиците си твърд във възгледите си веган, който не просто не яде животински продукти, но и не е съгласен да носи кожени обувки и вълнени дрехи. 

Така 24-годишният Антъни да Кампо, член на швейцарската организация за правата на животните PEA, е бил отхвърлен като негоден за военна служба, въпреки че бил изкарал всички медицински тестове. Той дори предложил сам да заплати за ботуши, които са направени от синтетичен материал. 

В страната все още съществува задължителна наборна служба, като онези, които бъдат категоризирани като негодни за военна служба, плащат 3-процентен данък върху доходите си до 30-годишна възраст. От данъка са освободени хора, чието здравословно състояние не им позволява да служат. 

Това принудило Да Кампо да се обърне към апелативния съд в Лозана, където обаче загубил делото. Мотивиран все пак да служи в швейцарската армия, той обжалвал решението на съда.

Интервю: Никола Донев: Месото е убийство, а млякото е продукт на системно изнасилване

Мъжът обявил пред съда, че няма правна основа да бъде обявен за негоден да служи в армията просто защото пази строга веганска диета. Според него решението да не бъде допуснат до военна служба е нарушаване на основните му човешки права. 

Съдът наредил на властите все пак да обсъдят ситуацията с Да Кампо и сега на него му е позволено да отслужи времето си в швейцарската армия. 

Има все повече и повече вегани в нашето общество и аз съм щастлив да видя, че армията, както и всички институции, избира да се адаптира към тази реалност, обяснява той.

Веганите трябва да се радват на същите права и задължения като другите граждани и да не бъдат принуждавани да плащат данъци просто защото отказват да обуят ботуши, за чиято направа са убити много животни, споделя още младият мъж.