Побоят над 18-годишния младеж му е причинил болка и страдание, но до смъртта му е довело неговото заболяване, заключи петорната медицинска експертиза

Смъртта на 18-годишния Тодор от Враца, който почина след побой, нанесен му от двама негови съграждани, се дължи на сърдечно заболяване, заключи петорната медицинска експертиза.

Трагичният инцидент в центъра на града, който предизвика вълна от протести срещу насилието, се случи преди близо месец, на 12 януари. За смъртта му бяха обвинени братята Иван и Десислав Дамянови, с които младежът се счепкал след спор за предимство. Първоначалното обвинение към тях бе за смърт по непредпазливост, следствие от умишлено нанесена лека телесна повреда.

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати в града екип от Върховна касационна прокуратура, който да провери работата на местните прокурори по случая. Обвинението към двамата заподозрени беше променено в съучастие в предумишлено убийство по хулигански подбуди, но те бяха пуснати под домашен арест.

Виж още: Законът на приматите

Междувременно стана ясно, че починалият младеж е ходил на кардиолог още преди три години. Лекарят установил, че Тодор има аритмия, но тя не била опасна и нямало нужда от лечение, припомня Би Ти Ви.

Пред камерите майката и братът на Тодор са категорични, че той не е страдал от сърдечни проблеми.  Мъжът, който му оказвал първа помощ, след като младежът се свлякъл на земята, обаче разказва, че тогава е реанимирал, защото видял симптоми на инфаркт.

Заключението на първата аутопсия пък беше, че тийнейджърът е починал заради храна, попаднала в белия дроб. Сега петорната медицинска експертиза установи, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомиопатия).

Острите ритъмни нарушения довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчност и смърт.  Според съдебните медици при описаните болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи "внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве".

Виж още: Кардиолог предупреди: Мерете кръвното и на децата

Част от уврежданията по тялото му са резултат от опитите да бъде реанимиран.

Източник: Би Ти Ви