Върховният административен съд отхвърли всички жалби, свързани с решението за демонтирането му

Паметникът "1300 години България" в центъра на София при НДК вече може да бъде премахнат. Това става възможно, след като Върховният административен съд отхвърли всички жалби, свързани с решението за демонтирането му, съобщава Нова телевизия.

През декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение паметникът да се премахне и на негово място да се върнат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото това място през 1977 г.

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник. 

"Още не сме получили решението на съда", заяви зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов", пише "24 часа".

Последваха редица жалби срещу това решение - първо в Административен съд - София - град, а след това и във Върховния административен съд.

Виж още: "За монументите и хората"

В крайна сметка на 12 януари върховните съдии отхвърли жалбите на автора на монумента проф. Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП, а определението им не подлежи на обжалване.

През февруари 2015 година министърът на културата Вежди Рашидов също настоя паметникът да остане пред НДК.

Според запознати демонтирането ще стане напролет. Бронзовите фигури вероятно ще бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство.

Източник: Нова телевизия, "24 часа"