Фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка, коментира регионалният министър Николай Нанков

Около 100 млн. лева годишно се дават за запълване на дупки по пътищата в страната, заяви регионалният министър Николай Нанков в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите му на годишна база за републиканските пътища са нужни 40-50 млн. лева - и още толкова за общинските.

Този неефективен и неустойчив метод трябва да бъде прекратен и да се търси дългосрочно решение, категоричен беше той пред "Тази сутрин".

30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена смес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия отново да "цъфнат", коментира министърът, като увери, че се търси вариант за кардиналното решаване на проблема.

Фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка, коментира още Николай Нанков по повод призива на премиера Бойко Борисов от началото на седмицата, когато по темата се състоя извънредно заседание на Министерския съвет.

8000 от 20 хил. км републикански пътища са в лошо или много лошо състояние. Същото важи и за над 12 хил. от 20 хил. км общинска пътна мрежа, стана ясно от думите на министъра, който призна още, че понастоящем годишно се рехабилитират едва около 400 км.

Освен средства от ТОЛ системата и от бюджета, пари за пътни ремонти ще се търсят и от нов фонд, свързан с пътната безопасност, който Европейската комисия създава.

С въвеждането на ТОЛ системата нашите прогнози са за три-четири пъти по-голям обем пътища годишно, така че за около шест-седем години ще сме готови с пълна рехабилитация, уверен е Нанков.

От пътната агенция предвиждат ремонт на 570 км в различни точки на страната. Предвидени са над 311 млн. лева. Започнати са ремонти на 440 км пътища, предстоят нови ремонти на 130 км настилка.

Чети етикета, графики

В София за тази година Столичната община е заделила 38 млн. лв. за поддръжка на пътните платна и тротоарите в града.

При материални щети върху колата заради дупка на пътя водачът има право на обезщетение, ако има застраховка "Каско", като вече не е нужно непременно да се вика полиция в такива случаи, напомни пред Би Ти Ви Благой Анков от Асоциацията на българските застрахователи.

Ако нямаме застраховка "Каско", можем да съдим общината или агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съветва адвокат Илия Тодоров. Проблемът при такива дела необходимостта от констативен протокол, че не сме виновни за инцидента, уточни той. Нужни са ни свидетели или запис от камера. 

Когато гражданите успеят да осъдят общината или държавата, или ги осъдят застрахователите, накрая пак плащат данъкоплатците, заключи обаче юристът.

Източник: Би Ти Ви