Екоминистърът, който отговаряше във "Фейсбук" на въпроси за национален парк "Пирин" (видео), анонсира такова намерение, ако бъде построен вторият кабинков лифт

Министърът на околната среда и водите ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски-зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. По думите му в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.

Нено Димов съобщи това, докато отговаряше на въпроси във "Фейсбук" относно решението на Министерския съвет, което позволява изграждане на ски-съоръжения, писти и лифтове в парк "Пирин".

Виж още: Противоречиви реакции след решението за Пирин

Разрешенията обаче за каквито и да е било обекти ще се дават след извършване на подробна оценка на въздействие върху околната среда и обществено обсъждане, категоричен беше екоминистърът. Той обаче не отговори какъв е размерът на концесионната такса, която печели държавата от отдаването на концесия на териториите за ски-съоръжения над Банско.

По-рано днес пред БНТ Димов отново подчерта, че могат да бъдат предлагани единствено спортни съоръжения и не може да се говори за нищо друго, освен спортна инфраструктура.

"Става дума лифтове, писти и най-вече за втория кабинков лифт. Това е основното. Извън това в промяната за плана се дава възможност в една конкретна, по-голяма зона да се правят водохващания за питейни нужди, което е ясно разписано в закона, но по някакъв начин е било пропуснато в плана и до този момент не е можело да се правят водохващания за питейни нужди в рамките на националния парк", каза екоминистърът.

Карта на национален парк "Пирин", разпространена от МОСВ, от която се вижда в кои зони е допустимо изграждане на ски-писти и съоръжения, в кои - само водохващания за питейни нужди, и къде режимите остават без промяна

Екоминистърът поясни, че все още няма постъпило инвестиционно намерение и официално внесено предложение за изграждане на обекти от концесионера в Банско - макар че тези дни от "Юлен" АД показаха идейния проект за втора 10-местна кабинкова въжена линия с капацитет 3000 души на час и обща дължина 5,8 км.

От концесионера на ски-зона Банско уверяват, че проектотрасето попада изцяло в буферната зона, като минава единствено през концесионна територия и горски площи, които съставляват само 0,017% от националния парк - но същевременно декларират готовност да поемат засаждането на пет нови дървета като компенсация за всяко отстранено дърво.

Именно обезлесяването е едно от съображенията на екоактивистите срещу промените в плана за управления на парк "Пирин" и изграждането на втори лифт, припомня Би Ти Ви. Опасенията са, че под претекст за работа по спортни съоръжения и монтиране на кабинкова линия в защитената зона ще се строи и сече.

"Има идеен проект и тази седмица ще извикам инвеститора. Трябва да се оцени как ще се направи, за да няма обратен ефект, затова има експерти след екологичната оценка какво се получава", увери Димов пред БНТ.

Идейният проект, публикуван във в. "Труд", предвижда началната станция на новата кабинкова линия да е в непосредствена близост до отправната точка на действащия лифт. Трасето до междинната станция в местността Чалин валог, се движи почти успоредно на настоящото, а по-нататък продължава до другия естествен център на ски-зоната - местността Шилигарника.

Източник: БНТ, в. "Труд", Би Ти Ви