За носене на фередже глобата е 200 лв. при първо нарушение, а при всяко следващо санкцията - 1500 лв.

Офицално вече има забрана за носене на бурки в България. Законопроектът, въвеждащ забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, беше приет от парламента на второ четене. 

В Закона за бурките изрично е посочено, че за бурка се смята всеки плат - мрежа, прозрачен, непрозрачен, частичен или цялостен, който скрива лицето, очите, носа, ушите.

С този закон се забранява на гражданите на България и на чужденците, пребиваващи на у нас, да носят облекла, които скриват частично или напълно лицата си. 

Забраната важи на територията на официални институции, местата за обществен отдих, култура, спорт и комуникации. Основните мотиви за закона, внесен от Патриотичния фронт, са че той цели да се избегне прикриване на самоличността по време на обществени прояви. 

Виж още: Какво обхваща забраната за бурките в София

Забраната не важи за молитвените домове и домовете на хората, които носят покривала, както и по здравословни, спортни прояви или при актьори.

За носене на бурка глобата е 200 лв. при първо нарушение, а при всяко следващо санкцията - 1500 лв. Глобата за длъжностни лица е 500 лв. и 2000 лв. за всяко следващо. Контролът се прилага от МВР и кметове. 

По време на обсъждането от ДПС заявиха, че категорично не приемат закона и смятат, че той "отваря пропаст в обществото", че е "антидемократичен" и "антирелигиозен". След това те напуснаха залата, тъй като по-голямата част от депутатите на останалите парламентарни групи подкрепят закона. 

Видео: "Харесваме парите им, но бурките им - не"

 

В залата остана само лидерът на ДОСТ Лютви Местан, за да се бори срещу закона, забраняващ прикриване на лицето.

 

След като ДПС напусна залата много бързо и без дебат, всички членове и промени в закона бяха приети почти единодушно от всички присъстващи депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БСП и Реформаторския блок.

Източник: в. "Сега"