Те едва ли ще останат в България

Преди година основна тема в България беше кризата с бежанците. Центровете за бежанци бяха пълни със сирийци, търсещи закрила от разразилата се гражданска война в страната. Година след това в бежанският лагер в столичния квартал Враждебна живеят предимно семейства от Афганистан и само две от Сирия, съобщава "Дарик".

Комендантът на лагера Иван Пенков коментира, че за две седмици са настанени близо 260 афганистанци, а капацитетът на центъра е почти запълнен.

Той поясни, че след решение на Държавната агенция за бежанци в центъра във Враждебна ще се настаняват предимно афганистански граждани, за да не възникват конфликти на етническа основа между останалите лица, търсещи закрила, които са от ирански или сирийски произход:

"В диапазон от две седмици от 56 човека станаха 272. Днес чакаме още 10 души, пак от афганистански произход, като според мен много правилно е решението на ръководството на агенцията да се настаняват само афганистанци и по този начин да се избегнат конфликти между различните националности".

Виж още: Случката с децата бежанци отива на прокурор

Лагерът при нужда може да разкрие резерви, така че да няма хора, които не са настанени. Двете останали сирийски семейства също скоро ще до преди няколко месеца обитаваха центъра, ще напуснат страната и ще се отправят към Западна Европа.

От началото на годината сирийците, които са получили бежански статут, вече са в Западна Европа, като по-голямата част от тях се ориентират предимно към Германия и Швейцария, коментира още Пенков. По думите му подобна ще е ситуацията и с афганистанските имигранти:

Виж още: Над 400 деца бежанци няма да могат да ходят на училище

"Те са запознати много добре с обстановката и с това, че тук няма работа, че много българи са безработни. Те са информирани къде отиват, какво да целят, за да намерят място под слънцето".