Градушките съсипаха лозята, а продължителните дъждове утежняват допълнително състоянието на лозовите масиви.

Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), съобщи, че реколтата от грозде тази година няма да е на добро ниво нито като качество, нито като количество

Той допълни, че поройните дъждовете са предпоставка за появата на болести по лозята. "Най-сериозният проблем е маната. За справяне с този проблем лозарите трябва след всеки дъжд да пръскат с комплексни препарати. Това допълнително оскъпява реколтата", поясни Коев.

Баланс в сектора тази година може да се търси единствено в наличните количества произведено вино от миналата година

"Голямо количество от произведените през миналата година вина не са реализирани. Има задържане на продукция. Кризата с Русия и Украйна даде сериозно отражение на пазарите на българското вино. Именно тези нереализирани количества вино ще помогнат на производителите тази година да не изпаднат в ситуация на криза и неизпълнение на договорите си от по-ниските добиви, които ще получат", коментира той.

Очаква се крайният продукт да бъде оскъпен от разходите, които винарите правят по отлежаване и съхранение на нереализираните количества. Цената на виното на българския пазар обаче не се очаква да бъде по-висока.

Виж още: По едно малко за дълголетие