Българският хелзинкски комитет стартира благотворителна кампания за набиране на обувки за деца от крайно бедни семейства в град Септември

Един от решаващите фактори в борбата с бедността и маргинализирането е образованието. Но именно бедността пречи на много деца да ходят на училище. Според данни на Сметната палата за последните седем години поради бедност от училище са отпаднали 66 240 деца. 

Макар да има много деца и родители от маргинализираните групи, които да не възприемат училището като начин за измъкване от бедността и съответно да го пренебрегват, съществуват и много деца, чиято единствена пречка да бъдат в класните стаи е... липсата на обувки. 

"Малкото хубави моменти в ежедневието на тези деца са в класните стаи. Но повечето от тях си остават у дома, когато завали и температура падне под нулата. Понякога достъпът до образование е свързан с нещо толкова просто - обувки", пишат от Българския хелзински комитет по повод новата им акция съвместно с неправителствената организация Help Portrait България и началното училище "Васил Левски" гр. Септември - "Обувката".

От БХК се надяват Септември да е само първата спирка на тази кампания.

Самата акция е благотворително събиране на обувки за деца от крайно бедни семейства в град Септември. Децата, за които е предназначена кампанията, са 60 - от детската градина до шести клас. Децата имат нужда от 60 чифта обувки с номера от 32 до 39. Приемат се както нови, така и носени, но чисти и запазени. Възможно е да дарите ботуши, зимни обувки или маратонки.

На сайта на БХК е публикувана таблица с нужните бройки от отделните номера обувки, като е желателно те да са подходящи както за момчета, така и за момичета. Обувките се събират в офиса на Български хелзинкски комитет всеки делничен ден от 10.00 до 18.00 ч.

Освен обувки се събират също така и ученически пособия (тетрадки, пастели, боички, химикали, цветна хартия, ножички и т.н.).

На 1 март ще бъде открит и втори пункт за събиране на обувки. От 10.00 часа желаещите могат да занесат даренията си в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София (ул. "Любен Каравелов" №15), където децата и учителите от Септември, заедно с БХК и фотографите от Help Portrait България ще разкажат повече за кампанията.

Преди време в социалните мрежи се завъртя една именно такава снимка - на дете, което получава подарък от съучениците и учителите си - нови ботуши, с които да замени старите галоши. Усмивката говори сама по себе си. 

Detsko shtastie i novi obuvki