Авторитетното американско издание "Политико" разглежда възможността българският еврокомисар все още да има шансове за генерален секретар на ООН

Кристалина Георгиева е смятана за един от основните кандидати за шефския пост в ООН, написа в събота британският "Сънди Таймс". За евентуално подновяване на кандидатурата ѝ пише сега и авторитетното издание "Политико", цитирано от "Дойче веле".

Пред "Сънди Таймс" Георгиева казва, че поради раздутата си система за хуманитарна помощ ООН губи годишно 1 милиард долара. Според българската еврокомисарка, прекомерните разходи лишават бежанците и гладуващите деца от жизненоважна помощ. 

Вестникът отбелязва, че с плановете си да съкрати бюрокрацията в световната организация Кристалина Георгиева скоро може отново да излезе на сцената като кандидат за Генерален секретар на ООН. 

Виж още: Официално: Номинираме Бокова за генсек на ООН

"Миналата седмица Могенс Люкетофт, председател на Общото събрание на ООН, се опита да лансира повече имена и обяви втори тур на публичното изслушване на 7 юни, на който новите кандидати в продължение на два часа ще отговарят на въпросите на всички 200 страни-членки. Георгиева се смята за един от предпочитаните кандидати на британското правителство за този пост", пише вестникът.

"Ако наистина иска поста, Източна Европа се нуждае от нови кандидати"

Повече подробности по темата публикува авторитетното издание "Политико": 

"Доскоро се смяташе, че страните от Източна Европа ще имат предимство в надпреварата за избор на наследник на Бан Ки-Мун - най-вече защото Русия иска да бъде избран представител на тази част от Европа, която никога не е имала достъп до върха на 70-годишната институция. Сега обаче може да настъпи сериозна промяна. В края на април, на закрита среща между посланиците на страните от ЕС в ООН, представителят на Великобритания Матю Райкрофт е заявил, че ако източноевропейските правителства имат сериозни намерения да спечелят поста, ще трябва да номинират нови кандидати. Информацията е потвърдена от двама дипломати от делегациите на страните от ЕС, които са присъствали на срещата. 

Като една от петте страни-постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН с право на вето Великобритания би могла да провали всеки кандидат за поста. Поради тази причина някои дипломати са изненадани от откровените оценки на британския посланик. 

"Можете да го разглеждате като доста ясен сигнал, след като идва от страна, която е постоянен член на Съвета за сигурност и членува в Европейския съюз", коментира един от европейските дипломати, присъствали на срещата. "Част от източноевропейските колеги имат усещането, че нашата група може да изгуби тази възможност", коментира висшестоящ дипломат от региона. 

"Ако страните от Източна Европа бяха добре координирани, сега трябваше да седнат заедно, да преценят кой от всички има най-голям шанс за победа и да жертват по-слабите кандидати. Там обаче липсва добра координация, така че това няма да се случи", казва Ричард Гауън от Европейския съвет по външна политика."

Виж още: "Икономист": Водещите кандидати за генерален секретар на ООН са две българки

По-нататък изданието отбелязва, че ако Кристалина Георгиева отново се включи в надпреварата - като източноевропейка и като жена, това ще бъде в съзвучие с желанието на много страни.

"Георгиева се смяташе за силен конкурент за поста, но в крайна сметка България номинира Ирина Бокова, която мнозина определят като фаворит. Според новата процедура на ООН, създадена с цел повишаване на прозрачността при избора, всяка страна има право да номинира само една личност. 

Кандидатурата на Бокова обаче пострада по време на априлските изслушвания, след като вестник "Дейли Мейл" и списание "Форин Полиси" публикуваха информация, че британският посланик в ЮНЕСКО е съдействал за започване на разследване за практиките на назначения в организацията, ръководена от Бокова. В надпреварата Георгиева може да се включи или ако България оттегли номинацията на Ирина Бокова, или пък ако друга държава номинира Георгиева. Което е допустимо", пише "Политико".

"Сънди Таймс" отбелязва, че широката подкрепа за женска кандидатура и желанието на Русия да бъде избран източноевропейски кандидат могат да се синхронизират. Вестникът пише:

"Георгиева, еврокомисарката за бюджет и човешки ресурси, беше едно от първите имена, които се споменаваха след изясняването на критериите. Но след като българското правителство подкрепи не нея, а друга българка - Ирина Бокова, шеф на ЮНЕСКО, вече се смяташе, че Георгиева е вън от надпреварата. Дипломатически източници твърдят, че българският премиер Бойко Борисов е бил притиснат да номинира Бокова от една малка партия в коалиционното му правителство. Но Бокова вероятно ще бъде блокирана от Америка. САЩ спряха финансирането на ЮНЕСКО в знак на протест срещу решението му да признае Палестина като държава. Освен това дъщерята на комунистически бюрократи Бокова се смята за близка до руския президент Владимир Путин. Твърди се, че група държави от Централна и Източна Европа са готови да подкрепят Георгиева за поста."

Виж още: Бокова и седемте й конкуренти на интервю за работа в ООН

"Няколко държави са влезли в контакт с посредници на Георгиева"

Същото се твърди и в публикацията на „Политико”, която се позовава на добре информиран източник:

"Няколко държави, сред които Чехия, Унгария, Румъния и Албания са влезли в контакт с посредници на Георгиева. Източникът не уточнява дали представителите на тези страни са разговаряли директно с нея и кога евентуално ще бъде обявена нейната номинация. Според информацията, Великобритания има силни симпатии към Георгиева, а опитът ѝ в Световната банка и в Европейската комисия, както и позицията ѝ като ръководител на група в ООН за финансиране на хуманитарната помощ се разглеждат като предимство от гледна точка на натиска за преустройство на 70-годишната институция."

В обобщение "Политико" цитира неназован дипломат, който коментира информациите за очакваната номинация на Георгиева със следните думи: "Слуховете няма да умрат".

Източник: "Дойче веле"