Вече е задължително училищните столовете да предлагат храна, приготвяна с продукти по държавен стандарт

От днес храната във всички училища трябва да е по български държавен стандарт. Учебните заведения имаха време цяла година, за да изчерпат старите количества и най-късно от днес да хранят децата по новите правила.

Според нова наредба киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения трябва да бъдат произведени по БДС. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.

Месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.

До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната обаче, това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.

С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.

Целта на стнадартите е да гарантират качествена храна. От друга страна това ще оскъпи продуктите. Според някои фирми за столово хранене, за да се вместят в цената на купона, трябва да се намалят количествата. Според други обаче това са спекулации и храната на децата в училищата няма да намалее.

Източник: "България он еър", Нова телевизия