Участъкът в област Хасково от 33,6 км излиза на държавата над 24 млн. лв.

Новата ограда по границата с Турция, която трябва да спира бежанците да влизат нелегално в България, се очертава да бъде няколко пъти по-скъпа от тази, построена от кабинета "Орешарски", пише в. "Сега".

Цена на съоръжението 

Само частта в област Хасково, дълга 33,6 км - малко повече от досега построената 30-километрова ограда, ще излезе над 24 млн. лв. без ДДС. Цялото протежение на стената срещу бежанци 131 км, което означава, че крайната цена може да достигне близо 100 млн. лева.

Сумите станаха ясни от съобщение на областната управа на Хасково, която публикува информация за първата копка на съоръжението в събота.

Освен това областната управа на Хасково публикува и имената на компаниите, които са трябва да построят съоръжението и пътищата до него. Те са избрани чрез пряко договаряне, а не чрез публичен конкурс. 

Това стана възможно, след като по предложение на депутати от ГЕРБ парламентът прие промени в Закона за обществените поръчки, които позволиха безконкурсно избиране на строителите на ограда. Основният аргумент на управляващите тогава беше, че така ще се избегне продължителното обжалване.

Виж още: "Монд": Бежанците превземат България като крепост

Намерения и реалност

За предишната отсечка, построена по време на правителството на Пламен Орешарски за оградата от 30 км бяха отпуснати 9,6 млн. лв. По думите на премиера Борисов новата ограда не трябва да надвишава разходите за построената досега. "Ако приемем, че 30 км са 9 млн. лв., да се справят в същите параметри", обясни той на 4 юни тази година и добави, че е разпоредил проектът да се преработи.

На 19 юни, когато МС отпусна 30 млн. лв. за ограда, вътрешният министър Румяна Бъчварова също обясни, че разходите по оградата са били редуцирани почти два пъти.

От изнесените данни обаче става ясно, че в сумата не влизат средствата, дадени за изготвяне на проектно-сметната документация за участъка. Все още не е ясно и колко ще струват другите два участъка - в Ямбол и Бургас, тъй като областните управи не се обявили договорените цени и кои фирми са избрали.

Източник: в. "Сега"