Теглят по 20 лв., като крадците разчитат на това, че човек не може да си спомни кога е похарчил

Нови измами за източване на банкови карти се случват вече в градския транспорт. Измамниците използват блъсканицата в автобуса или метрото и източват пари от безконтактните банкови карти на жертвите си, съобщава Нова телевизия. 

Източнавето на пари от банковата ви сметка става чрез карта с ПОС-терминал, която се разчита от скрити четци и така се извършва скритата трансакция. Това са законни устройства, регистрирани в чужди държави.

"Теглят се малки суми, в повечето случаи по 20 лв., които човек не може да си спомни кога е похарчил. В България са направени измами между 7 и 8 милиона лева, което разпределено на населението, се пада по около лев на човек. Трудно е да се прецени дали трансакцията е станала със съгласието на клиента или без него", обяснява Камен Несторов, IT специалист и инженер пред Нова телевизия. 

По думите му този скрининг краде информация от магнитната лента от картата ни.

"Измаменият клиент на банката може да получи смс, че е теглена сума от неговата сметка, но неговите данни може да са отишли на другия край на света", добави Камен Несторов.

Начинът да защитим безконтактните си карти от подобни кражби е да използваме специални протектори, които блокират подобни трансакции.

Друг начин за кражба, използван от измамниците е да използват самите банкомати, монтирани в предверието на банковите офиси.

"Става въпрос за допълнителен скрининг. Приплъзгвайки картата си, където са част от вашите данни, които служат, за да влезете в банката. Този скимер се слага до входната врата и остава почти незабелязан за обикновените хора. Престъпните групи са доста умели. Обикновено се монтират миникамери, които са сложени близо до банкомата и записват вашия ПИН-код", обяснява Несторов.

Източник: Нова телевизия