В събота вечерта гръмна база на ВМЗ "Сопот"

2000 неуправляеми реактивни снаряда са се взривили в склад с боеприпаси на 2 км от село Иганово, край Сопот. Жертви няма, но сградата е изравнена със земята.

"Складът е един от най-отдалечените от ВМЗ "Сопот". В момента на инцидента на смяна са били двама пазачи, които са невредими", оповести министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По-късно той уточни в извънредна емисия на Нова телевизия, че местопроизшествието е на около 10 км от основната производствена площадка на ВМЗ "Сопот" - и подчерта, че на територията на складовете не се провежда производствена и технологична дейност.

Взривът в събота вечерта паникьоса жителите на близкото село Иганово, които побегнали към съседните населени места, но по-късно се завърнаха по домовете си.

Сигналът за произшествието бил подаден по тъмно, около 19,30 ч., от охранител. Експлозиите утихнали около 20,40 ч. Местните хора разказват, че мощните гърмежи изпочупили стъклата им. Виждали се огромни кълба дим и пожар.

По-късно главният секретар на МВР Георги Костов успокои всички живеещи в региона, че пожарът е под контрол, огнищата са овладени и кризисната ситуация е отминала.

От РИОСВ-Пловдив информираха, че няма замърсяване на въздуха в селото, тъй като става дума за снаряди, които не отделят отровни химически вещества.

Затворен за движение беше път I-6 в района между Кърнаре и Анево, с обходен маршрут през Пирдоп, Копривщица, Стрелча и Пазарджик. Превантивно бяха спрени пътническите влакове между София и Карлово.