Решението е взето, след като Николай Бареков официално оттегли подкрепата си за коалицията

След като Николай Бареков оттегли подкрепата си към парламентарната група на "Български демократичен център", те избраха Любен Дилов-син за свой говорител. Изборът на Любен Дилов-син стана на заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група, съобщиха от пресцентъра на БДЦ.

Бареков и оттеглената подкрепа

В събота в специално изявление до медиите Николай Бареков оттегли безусловната си подкрепа за парламентарната група на БДЦ, като все пак подкрепата му за депутатите от "България без цензура" (ББЦ) - Светлин Танчев, Стефан Кенов, Мартин Иванов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров, остава.

Причина за всичко това е гласуваните в петък промени в пенсионната реформа.

Любен Дилов-син, защото Бареков зачестил с изявленията от името на БДЦ

В своето съобщение БДЦ посочват, че изборът на Любен Дилов-син е съобразен с факта, че през последните два месеца председателят на партия "България без цензура" Николай Бареков е зачестил с изявления от името и вместо парламентарната група на БДЦ.

От коалицията добавят, че се ръководят от Коалиционен съвет и взимат колективно и равнопоставено общи решения, които зазапред ще огласяват чрез говорителя си и чрез ръководството на парламентарната си група.

През февруари 2015 година ще бъде свикан общ делегатски форум на партиите, съставляващи коалицията, добавят от БДЦ. На него те ще препотвърдят приоритетите си от предизборната кампания и ще очертаят правилата и критериите за разширяване на коалицията за предстоящите местни избори.

Виж още: ГЕРБ и ДПС гласуваха скандалната промяна за пенсионното осигуряване

Опозиция на кабинета, въпреки че...

От БДЦ добавят, че са опозиция на управляващата в момента коалиция и са го доказали нееднократно при гласуванията на кабинет и бюджет. Те потвърждават, че са готови да подкрепят необходимите реформи, "въпреки че в бюджет 2015 те са несравнимо по-малки спрямо дадените предизборни обещания".

От коалицията добавят, че очакват от Николай Бареков да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент.