Ден преди церемонията да се припомним номинираните. Най-много има "Изобретението на Хюго" на Скорсезе. Общо девет са заглавията в категорията за най-добър филм.

"Изобретението на Хюго", който предстои да гледаме у нас напролет, е тазгодишният филм с най-много номинации за "Оскар" - 11, следван от черно-белия шампион от сезона на наградите с 10.

Дебютът на Мартин Скорсезе в триизмерното кино и немият "Артистът" са сред деветте заглавия в категорията за най-добър филм на 2011 г. заедно с "Боен кон" на Стивън Спилбърг, спортната драма с Брад Пит "Кешбол", хавайската история с Джордж Клуни "Потомци", победителят от Кан "Дървото на живота" на Терънс Малик (също с Брад Пит), "Полунощ в Париж" на Уди Алън, "Южнячки" по бестселъра "Слугинята".

Деветият филм в тази компания - донякъде изненадващо - е Extremely Loud and Incredibly Close на реж. Стивън Долдри ("Четецът", "Часовете", "Били Елиът") със

звездите Том Ханкс и Сандра Бълок

Партнира им малкият Томас Хорн, който вече получи награда "Изборът на критиката" за ролята на 9-годишно момче, изгубило баща си в атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Номинацията за поддържаща мъжка роля обаче отиде при ветерана Макс фон Сюдов.

Церемонията тази година е на 26 срещу 27 февруари, а като водещ се завръща вечният Били Кристъл.

Любимата комедия на американската публика - "Шаферки" (Bridesmaids), не бе номинирана при филмите на годината, но попадна сред петте кандидати за "Оскар" в категорията за оригинален сценарий. Там се конкурира с Уди Алън и иранския победител от Берлинале 2011 A Separation - фаворит сред петте чуждоезични заглавия, където попаднаха още ленти от Белгия, Израел, Полша, Канада.

A Separation взе не само "Златната мечка" от берлинския кинофестивал, но и отличията "Сребърна мечка" за актьор и актриса, приза на екуменическото жури и наградата на зрителите.

Въпреки очакванията Тилда Суинтън в "Трябва да поговорим за Кевин", с българска премиера от 3 февруари, Леонардо Дикаприо като бившия шеф на ФБР Дж. Едгар Хувър, Майкъл Фасбендър в "Срам" (у нас от 17 февруари) останаха извън списъка с номинираните.

Същото се отнася и за 3D анимацията "Приключенията на Тинтин", която донесе на Спилбърг "Златен глобус" - предпочетен от американската киноакадемия се оказа игралният му проект за приключенията на един кон по бойните полета на Първата световна война в Европа.

Един от британските филми на годината, с 11 номинации за БАФТА - "Дама, поп, асо, шпионин", екранизация по романа на Джон льо Каре, продуцирана от самия писател, - се състезава в категорията за най-добър адаптирани сценарии. С играта си като пенсионирания британски шпионин Смайли актьорът Гари Олдман заслужено попадна сред номинираните актьори.

Истинският Били Бийн, главен селекционер на бейзболния клуб "Оукланд атлетикс" (през 2005 г.), и Брад Пит (през 2010 г.), номиниран за "Оскар" в неговата роля. Филмът е "Кешбол" и вече се прожектира по кината у нас.

Сред най-добрите в главна мъжка роля са също Жан Дюжарден от фаворита на сезона "Артистът", както и мексиканецът Демиан Бишир за A Better Life (По-добър живот). В тази категория обаче интригата е

Брад Пит срещу Джордж Клуни -

и последният е фаворит, особено след статуетката "Златен глобус". Половинката на Анджелина Джоли участва в два от номинираните филми на годината, но пък Клуни е кандидат за "Оскар" като съавтор на адаптиран сценарий ( "Мартенски дни").

При дамите положението е идентично - заради "Мъжете, които мразеха жените" Руни Мара е сред кандидатките за най-добра главна женска роля, но залозите са в полза на Мерил Стрийп.

Актрисата с най-много номинации в историята на "Оскарите"

този път изглежда сигурен лауреат заради ролята на бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър в "Желязната лейди". Съперничат им Глен Клоуз (дегизирана като мъж), Мишел Уилямс като Мерилин Монро и Виола Дейвис от "Южнячки".

Две актриси от "Южнячки" се конкурират при поддържащите женски роли - Октавия Спенсър и Джесика Частейн, която изгря с акламирания "Дървото на живота".

Би Би Си обръща внимание, че "Изобретението на Хюго" няма номинации в актьорските категории, а основно в техническите - сценография, монтаж, визуални ефекти. Нищо чудно обаче той да донесе втора режисьорска статуетка на Мартин Скорсезе

след закъснялата му победа с "От другата страна" през 2007 г.

Филмовите песни вече не са това, което бяха - и това се доказва от само двете номинирани парчета - Real in Rio на Серджо Мендес, която звучи в началото на 3D анимацията "Рио", и една балада от "Мъпетите", който от няколко дни е вече на екран у нас.