Притеснително често се случва хора, които сноват в гората, например гъбари, да намират лежащи бебета сърнета и решават, че имат нужда от помощ, коментират от фондация "Дивите животни" след поредния случай, показан по телевизията

Ако намерите малко сърне да лежи в гората или на сечище, не го пипайте, подминете и не закачайте - майките сърни оставят така бебетата си и идват само от време на време да ги хранят, предупреждават от фондация "Дивите животни".

Поводът е репортаж на Нова телевизия, излъчен в рубриката "Пълен абсурд", в който бяха показани две малки сърнета, отглеждани в частен селски двор в района на Горна Малина. Във видеото под заглавие "Мъж спаси две бебета сърни на пътя и ги осинови" природозащитниците и институциите бяха призовани да помогнат за отглеждането им..

Заедно с Регионалната дирекция по горите - София, от фондацията отишли да приберат животните и установили, че едното сърне е в изключително тежко състояние и лекарите във ветеринарна клиника "Добро хрумване" са започнали борба за живота му.

Другото е хранено с мляко от магазина, за момента е стабилно и диарията от неправилната храна е овладяна. Малките Шишарко и Май са вече под нашите грижи, присъединиха се към малкия Пролетин, обобщават от "Дивите животни".

Притеснително често се случва хора, които сноват в гората, например гъбари, да намират лежащи бебета сърнета и решават, че имат нужда от помощ, което в повечето случаи не е така, констатират природозащитниците и напомнят:

Само ако е видимо ранено може да си позволите да търсите помощ за такова животно и да го вземете едва след като сте получили необходимите указания.

Повечето случаи на взети така малки завършват трагично, а дори човек да успее да отгледа, опитоменото сърне може да отиде единствено в зоопарк.

Източник: фондация "Дивите животни"