Най-прецакани в навечерието на китайската нова година може да се окажат търговците, заредили щандовете със сувенири, изобразяващи овце

Онази пухкава плюшена овчица на витрината, покрай която минавате всяка сутрин за работа, ви се струва идеален подарък за любимия ви човек, тъй като знаете, че е роден под този зодиакален знак.

Астролози обаче напомниха, че широко анонсираната година на Дървената овца, която настъпва на 19 февруари, всъщност е година на Козата - оригиналната зодия от легендата за Буда и 12-те животни.

Основната разлика е, че овцата е стадна твар, а козата - подскачащо, динамично. Объркването се обяснява с неточен превод, както е и при годината на Глигана (т.е. диво, а не домашно прасе).

Виж още: Китайският зодиак на Ай Вейвей

Това, разбира се, не пречи да се радваме на плюшените овчици или да се забавляваме със сериала за овцата Шон и игралния филм, който излиза по кината през февруари.

Козата Хепи, влязла в рекордите на "Гинес" с най-дългото разстояние, което е изминала със скейтборд (цели 36 метра), и нейното "Меее!" обаче са достойни конкуренти на овчето "Беее!".

Смята се, че козата знае как да постигне целите си, защото е миролюбива, добра и надарена с артистични умения, които биха й помогнали да се справи с всяка ситуация.

Сред отрицателните й качества се изброяват несигурността, неувереността и песимизмът, както и склонността да променя настроението си.

Въпреки това хората, родени в годината на Козата, се описват като изключително грижливи, саможертвени и водени от силната си интуиция.

Жената коза се слави като мечтателка, която умее да пръска чар и да се заобикаля с приятна атмосфера. Мъжът коза пък изглежда здраво стъпил на земята, истински добряк по душа, отзивчив и милостив.

В навечерието на китайската нова година търговците са заредили магазините с "овчи" сувенири