Един фототапет с красива гледка струва под 100 лева, но цената на някои пейзажни снимки надхвърля милион

Фотографията на Джеф Мичъм от 2010 г. Third Day (Третият ден) е най-новото попълнение в Топ 20 на най-скъпите снимки. Есенният пейзаж от планинската верига Сиера Невада, щата Калифорния, е с размери 1,2х1,5 м и досега висеше на входа на галерията му в Лас Вегас

Сумата 1,8 млн. долара, платена за откупката, нарежда фотоса на осмо място в класацията. Останалите творби обикновено са продавани на търг, което допълнително вдига цената.

Най-скъпата пейзажна снимка е направена от германския визуален артист Андреас Гурски на брега на река Рейн край Дюселдорф през 1999. Серията се състои от шест фотографии, като Rhein II е с най-големи размери - 1,9х3,6 м. Откупена е от колекционер, който през 2011 г. я продава на търг за рекордните 4,3 млн. долара. 

Изображението обаче не е автентично, а манипулирано - сградите на отсрещния бряг на реката са изтрити от Гурски по дигитален път. Това видео показва как всъщност изглежда мястото, когато е оживено:

В снимката на Гурски са останали сивото небе, което заема горната половина, блестящата повърхност на водата и тясна пътека на брега, разделени от зелени ивици трева с различна ширина. Линията на хоризонта разделя снимката почти наполовина.

Авторът споделя, че не се интересувал от живописния изглед, а искал да постигне възможно най-съвременен пейзаж. Резултатът подчертава склонността на фотографа към абстракции и е преработка на по-ранната версия The Rhine (1996).

Високата цена не е необичайна за Гурски, който се е специализирал в монументалната фотография - неговият диптих "99 цента II" през 2007 г. е продаден от аукционната къща "Сотбис" за 3,3 млн. долара.

Друга многомилионна снимка на пейзаж е "Езерото на лунна светлина" / The Pond-Moonlight от Едуард Стейчън (1879-1973), заснета през 1904-та в Ню Йорк, край дома на негов приятел.

Авторът, виден представител на американския пикториализъм, експериментира, за да постигне илюзия за цвят, като благодарение на ръчната обработка и трите извадени снимки са уникални.

През 2006 г. музеят "Метрополитън" предлага второто си копие на търг и то се продава срещу 2,9 млн. долара.

Невинаги обаче стойностните снимки са дело на професионални фотографи. Този кадър от Тоболск, с белокаменния кремъл и Троицкия нос, е заснет от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев, докато летял с хеликоптер над някогашната столица на Сибир.

Фотографията е продадена на коледен благотворителен търг в началото на 2010 г. за 51 млн. рубли (1,75 млн. долара).