Антикапиталистическите протести ескалираха и доведоха до арести

Най-малко петима души бяха арестувани след снощните протести срещу капитализма в Лондон. Шествието в британската столица ескалира и се стигна до насилие, пише "Гардиън". В "Марша на милионите маски", каквото беше мотото на протеста, по улиците излязоха хиляди души, призоваващи към революция.

Маршът на милионите маски

Активисти от цял свят се включиха в акцията, инициирана от активистката група "Анонимните" (Anonymous), която привлече разнообразни участници, включително поддръжници на антикапиталистически, антивоенни и пропалестински движения.

Един от най-мащабните протести се състоя в Лондон, където се събраха хиляди хора, много от които с маски на Гай Фокс, превърнал се в символ на "Анонимъс". Началото на марша бе поставено на площада пред британския парламент и стигна до Бъкингамския дворец и други локации в столицата.

Демонстрантите хвърляха улични табели и други предмети срещу служителите на реда и разрушиха метални ограждения, а някои се бяха запасили с фойерверки, които мятаха по строените като преграда полицаи.

"Решението е революция", скандираха демонстрантите. Те се опитаха да щурмуват офисите на Би Би Си, но бяха спрени от полицията.

Историческото значение на датата

Датата не е избрана случайно, 5 ноември е Нощта на Гай Фокс - английски войник, член на група католически заговорници, които правят неуспешен опит да осъществят така наречения "Барутен заговор" през 1605 г. и да взривят парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство на 5 ноември 1605 година. Целта на този атентат е била да бъде убит крал Джеймс I, неговият наследник и голяма част от членовете на Парламента.

Историята, макар и известна в Англия, придоби световна слава и стана символ на бунта след излизането на филма "В като вендета" (V for Vendetta), направен по едноименния комикс. Филмът успява да превърне Гай Фокс (или поне маската с неговия лик) в световен символ на борбата с корумпираните политици и като цяло хората, злоупотребяващи с властта си.