Такова е определението на "Ролинг стоун" за актьора Нийл Патрик Харис, който позира за корицата на списанието само по папийонка и цилиндър

Уточняваме, че титлата му се отнася само за мъжката част от актьорското воинство, защото сред дамите са имена като носителката на "Оскар" Джоди Фостър, която наскоро дори сключи брак с приятелката си.

Видео: Джоди Фостър "си призна" в емоционална реч

Нийл Патрик Харис обаче се е афиширал като гей много преди нея, през 2006 г., и твърди, че искреността не попречила на кариерата му, дори напротив.

Актьорът нашумя като Барни Стинсън от сериала "Как се запознах с майка ви", който приключи тази пролет след девет сезона. Героят му можеше да се сдобие с телефонния номер на някоя мацка дори ако носи торба за смет върху костюма си и се стреми да избягва употребата на буквата "е".

Ситкомът го нареди сред най-високоплатените актьори в телевизията с годишен хонорар 15 млн. долара. Екранният образ на женкар обаче е в рязък контраст както с неговата ориентация, така и с най-новата му роля на Бродуей - в Hedwig and the Angry Inch, най-великият рокмюзикъл според "Ролинг стоун".

Фотогалерия: Гей звезди от малкия екран

Героят му е източногермански пънк/поп/рок певец, претърпял промяна на пола, а сценичният му тоалет - дълга руса перука, къса дънкова пола, мрежести чорапогащи, високи токове и грим, който отнема по два часа преди всеки спектакъл.

"Никога не съм си падал по това, не съм се обличал в женски дрехи за Хелоуин, не съм обувал дамски обувки с токчета. Всъщност през целия си живот съм бил привличан от мъжествеността - затова и харесвам мъже", признава в интервю 40-годишният актьор.

Фотогалерия: Мъже в женски роли

Сгоден е за партньора си от десетилетие насам Дейвид Бъртка, с когото отглеждат двете си деца - близнаците Харпър и Гидиън, родени от сурогатна майка.

Близнаците, в тоалети от "Марк Джейкъбс", с татковците си на премиерата на "Замръзналото кралство" на "Дисни" миналата есен

Бийонсе, Тина Търнър и Дейвид Боуи са сред звездите, чието сценично поведение вдъхновило Нийл Патрик Харис за превъплъщението му в Хедвиг. 

Фотогалерия: Полуголи мъже

Той свалил десетина килограма от теглото си, "за да изглежда по-женствен", и сега показва полуголото си тяло не само върху корицата на "Ролинг стоун", фотографиран от Тери Ричардсън - но и на сцената.

Мюзикълът е сред коронните му жанрове; неведнъж е водил наградите "Тони", а сега "Хедвиг..." е номиниран в цели осем категории, включително за главна мъжка роля - неговата.

Автор на песните е Стивън Траск, а постановката от 90-те е екранизирана през 2001-ва с първия изпълнител на ролята, Джон Камерън Мичъл, който е и либретист.

В киното е известен със "Смърфовете" и продължението му, както и с поредицата за Харолд и Кумар, а следващите му роли са в "Не казвай сбогом" и "Който оцелее, ще разказва", където носи мустак.